Ecuador tõstab maavärina järgse ülesehitustöö rahastamiseks makse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecuador maavärina järgselt
Ecuador maavärina järgselt Foto: SCANPIX

Ecuadori president Rafael Correa teatas kolmapäeval, et tõstab riigi ajaloo rängima maavärina järel riigi ülesehitamise rahastamiseks käibemaksu ja kehtestab miljonäridele ühekordse maksu.

Lisaks laupäeva õhtul Ecuadori raputanud maavärinale, mille võimsuseks mõõdeti 7,8 magnituudi, on naftakartelli OPEC kuuluva riigi majandusele andnud tõsise hoobi naftahindade langus. Ecuador liikus veel enne maavärinat kasinuse kursil ning Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) on prognoosinud, et riigi majandus langeb tänavu 4,5 protsenti.

Correa hoiatas kolmapäeva õhtul telepöördumises riiki kuluka ja pika maavärinajärgse taastumise eest, öeldes, et majanduslikku kitsikust ei peaks tundma vaid Vaikse ookeani rannikul asuvad kogukonnad, mis maavärinas enim kannatada said.

«Ma tean, et meil on praegu käsil kõige raskem etapp, ent see on alles algus,» sõnas ta. Correa teatas maavärina järel hädaolukorra väljakuulutamisega saadud volitusi kasutades, et käibemaks tõuseb sel aastal 12 protsendilt 14-le.

Inimestele, kelle varad ületavad üks miljon dollarit, kehtestatakse ühekordne maks 0,9 protsenti nende rikkusest, ütles riigipea. Üle 1000 dollari kuus teenivad töölised peavad eraldama taastamistööde rahastamiseks ühe päeva sissetuleku, üle 5000 dollari kuus teenivad inimesed viie päeva sissetuleku, sõnas ta.

Correa sõnul tõusevad ka ettevõtlusmaksud ning valitsus laenab Maailmapangalt ja teistelt laenuandjatelt 600 miljonit dollarit. Maavärinas sai viimastel andmetel surma 570 ja viga 7015 inimest, 163 inimest on endiselt kadunud.

ÜRO humanitaarabijuht Stephen O'Brien ütles kolmapäeval, et Ecuadori ülivõimsa maavärina järel on endiselt kadunud sadu inimesi ja 21 000 inimest «vajavad kohest peavarju».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles