Prantslased ähvardavad pikaks kujunenud TTIP-i kõnelused siiski katkestada

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTIP-i vastane demonstratsioon Euroopa Parlamendi ees selle aasta veebruari lõpus.
TTIP-i vastane demonstratsioon Euroopa Parlamendi ees selle aasta veebruari lõpus. Foto: THIERRY CHARLIER/AFP

Prantsusmaa ähvardab katkestada uue EL–USA vabakaubandusleppe (TTIP) edasised läbirääkimised, mille osas on viimastel kuudel märgatav edasiliikumine toimunud.

«Ma ütlesin juba septembris, et kui me nende läbirääkimistega kuskile ei jõua, siis tuleb nad lõpetada. Me võime seda jätkuvalt teha,» vahendab Reuters Prantsuse kaubandusministri Matthias Fekli sõnavõttu transatlantilise vabakaubandusleppe konverentsil teisipäeval. 

Veel nädal enne seda rääkis Fekl New Yorgis läbirääkimiste taaselustamisest Euroopa Komisjoni ja USA presidendi Barack Obama administratsiooni vahel. Novembris aset leidvate USA presidendivalimiste valguses tunnevad mõlemad osapooled, et suurim tõenäosus leppe osas kokkuleppele jõuda on enne Obama valitsusaja lõppu.

«Me teame, et mitmed riigid on huvitatud sellest, et me jõuaks leppe osas kokkuleppele Ühendriikidele sobivas ajaraamis, kuid Prantsusmaa ei ole üks neist riikidest,» nentis Fekl. Samas on prantslastel endilgi uued presidendivalimised ukse ees. Need leiavad aset järgmise aasta aprillis–mais.

TTIP leppe toetamine olukorras, kus see on juba praegu väga suure ebapopulaarsuse osaliseks saanud Prantsuse vasakpoolsete ning riigi mõjukate põllumajanduse lobistide hulgas, saab olema väga keeruline nii Prantsusmaa tänasele sotsialistist presidendile Francois Hollande'ile kui ükskõik kellele tema konkurentidest. 

«Prantsusmaa saab alati leppele ei öelda,» märkis Hollande eelmisel nädalal üsna pikas teleintervjuus, kus ta püüdis lahendada mõningaid teemasid, mis on põhjustanud tema reitingute rekordilise languse viimasel ajal. «Kui selles leppes puudub kahepoolsus, kui seal ei ole läbipaistvust, kui see ohustab meie farmereid, kui me ei saa ligipääsu avalikule turule, samal ajal, kui Ühendriigid saavad selle kõige siin (Euroopas – toim), siis ma ei nõustu sellega,» märkis ta.

Euroopa Liidu kaubandusvolinik Cecilia Malmström ütles möödunud kuul, et ta soovib TTIP läbirääkimistega ühele poole saada hiljemalt suveks. Sealhulgas pidas ta silmas lahkhelisid ka USA riigihangete nõude osas, kus on valitsusasutustele ette kirjutanud, et nad peavad ennekõike eelistama kodumaiseid tooteid. Ka jätkuvad diskussioonid erinevatest Euroopa piirkondadest pärinevate toiduainete kopeerimise osas, nagu näiteks Parma sink ja feta juust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles