Sester laiendas riigikogus ettevõtluskonto loomise ideed (4)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester.
Rahandusminister Sven Sester. Foto: Viktor Burkivski

Rahandusminister Sven Sester (IRL) avas täna riigikogu infotunnis küsimustele vastates möödunud nädala Foorumi saates väljakäidud ideed uudsest lihtsast ettevõtlusvormist väikeettevõtjatele.

Sester rõhutas, et täna on selgelt tegemist alles ideega ja ta on valmis kuulama kõikide osapoolte arvamusi. Näiteks peaks arutama küsimust, milline saaks olema sellisele ettevõtlusvormile kehtestatud maksumäär ja kuidas käsitletaks selle vormi puhul pensioneid, sotsiaaltagatisi, tervisekindlustus jne.

«Minu enda mõte on selles, et see võiks olla võimalikult lihtne, seega ei ole võimalik ka kulusid maha arvestada ja sa ei pea tegema täiendavat aruandlust,» rääkis Sester. «Kokkulepe riigiga oleks mingis madalamas maksumääras ja mina näeksin seda võimalikku sotsiaal- ja pensioniosadena sellest maksust vastavalt inimeste sotsiaalsetes kindlustustes.» Sesteri sõnul ei ole pea ta oluliseks, et vormi saaks kasutada vaid põhitöö kõrvalt.

Küsimust esitav Kadri Simson (Keskerakond) arvas, et sellise konto loomine paneks päris suure surve alla Eesti riigi maksulaekumised, sest praegu maksab alampalgaga töötav inimene tulumaksu 48,9 eurot. Lisaks makstakse töötuskindlustusmakset koos tööandjaga 10,32 eurot. Ja lõpuks on tema palk maksustatud ka sotsiaalmaksuga, see on 141,9 eurot. «Kas te ei karda, et sellise ettevõtluskonto loomise puhul hakkab edaspidi tekkima selline olukord, et kõik madalapalgalised hakkavad tööl käima läbi ettevõtluskonto,» küsis Simson.

Sester seda ei karda. «Ma arvan, et sellise ettevõtluskonto loomine pigem hoopis hoogustab inimeste n-ö turule tulekut, heas mõttes turule tulekut võimaliku ettevõtlussoonega,» ütles ta. «Kui keegi tahab muru pügamiseks kasutada heas mõttes oma naabrimeest, tahab temaga kokku leppida ja sellel on oma rahaline väärtus, siis mõlemale poolele on praegu väga tülikas seda protseduuri ellu viia.»

Tema sõnul oleks kindlasti ka selle ettevõtlusvormi kasutamisel mingi sissetuleku piir. «Ma käisin Foorumis välja, et see võiks olla 1000 eurot. Ma arvan, see on diskussiooni koht, et tõsta seda võib-olla ka kõrgemale. Ärme unustame, et valitsus tegeleb sellega, et käibemaksu piirmäär, mis on praegu 16 000 eurot, tõsta 25 000 euroni. Võib-olla me peaksime rääkima ka sellest, et ettevõtluskonto tase oleks kusagil selle piirmäära juures, kus järgmine käive oleks juba käibemaksukohuslase tasemel määratletav,» kirjeldas ta.

Sester käis 13. aprilli Foorumis välja idee, et Eesti riik peaks innustama rohkemaid inimesi ettevõtjateks hakkama. Üheks võimaluseks oleks tema sõnul lihtsa ettevõtluskonto loomise võimaldamine. Nimelt võiks inimestel olla võimalus kuus ca tuhande euro väärtuses tulusid kanda ettevõtluskontole, millele laekunud summast arvestab maksuamet automaatselt maha kindla protsendi maksudeks ning inimene ei pea ise mingit raamatupidamist ega aruandlust tegema.

See võiks Sesteri sõnul sobida lapsehoidjatele, murupügajatele, põhitöö kõrvalt lisatöö tegijatele, aga ka jagamismajandusest tulu teenijatele. Sester nõustus Kadri Simsoni kokkuvõttega, et tegemist oleks sisuliselt uue FIE formaadiga.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles