Majandust päästva «rämpsupanga» loomises jõuti esialgsele kokkuleppele

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nancy Pelosi, paremal rahandusminister Henry Paulson, vasakul senati enamuse esindaja Harry Reid. 28. september 2009.
Nancy Pelosi, paremal rahandusminister Henry Paulson, vasakul senati enamuse esindaja Harry Reid. 28. september 2009. Foto: AP / Scanpix

Hinnanguliselt 700 miljardi dollari suuruse finantsturgude päästmise plaani kiire teoks saamine on pärast eile hiliste tundideni kestnud USA kongressi liikmete ja teiste rahandust juhtivate poliitikute koosolekut võimalik.


«Oleme teinud suuri edusamme,» ütles esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi pärast eilset koosolekut. «Peame kokkuleppe veel paberile saama.»

Juhtivad parlamendiliikmed istusid koos rahandusminister Henry Paulsoniga terve laupäeva õhtu, et leppida kokku hiiglasliku keskvalitsuse fondi loomises, mis ostaks halbade kinnisvaralaenudega maadlevatelt pankadelt kokku hapuks läinud võlad.

Seadusandjate eesmärk oli jõuda kokkuleppeni enne Aasia aktsiaturgude avanemist (Eesti aja järgi täna õhtul), et vältida võimalikku börsipaanikat.

Siiani oli ebaselge, kas parlamendi mõlemad kojad on valmis päästeplaani poolt hääletama või tõusevad veel viimasel hetkel üles vastuolud. Nüüd paistab, et USA seadusandjad on hääletuseks juba lähematel päevadel valmis.

Kokkulepe limiteerib näiteks programmis osalevate ettevõtete juhtide «kuldsete vihmavarjude» võimalusi, sest Ameerika maksumaksja ei taha kinni maksta ebaõnnestunud pankurite hiiglaslikke lahkumishüvitisi. Samuti luuakse programmile järelvalvenõukogu.

Vabariiklased, kes kartsid, et plaan paneb «maksumaksjad konksu otsa» said lubaduse kinnisvaraga tagatud varade kindlustusprogrammist. Samuti nõutakse valitsusele aktsiatagatisi, et maksumaksja võidaks ettevõtete ja kogu majanduse tõusust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles