USA üks kuulsamaid idufirmasid sattus kriminaaluurimise alla

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theranose asutaja Elizabeth Holmes.
Theranose asutaja Elizabeth Holmes. Foto: Reuters/ScanPix

USA prokuratuur asus uurima, kas üks USA tuntumaid ja lootustandvamaid idufirmasid Theranos Inc., mis toodab ülikiireid vereteste, on valetanud investoritele oma tehnoloogia ja tegevuse edusammude kohta, kirjutas The Wall Street Journal.

Ajaleht kirjeldas, kuidas prokuratuur on küsinud nii Theranose tooteid vahendavalt apteegiketilt Walgreens kui ka New Yorgi terviseametilt andmeid selle kohta, millist infot Theranos neile täpselt esitanud on.

Lisaks kahtlustatakse, et Theranos eksitas valitsuse ametnikke – selle teo eest on võimalik ettevõtet karistada juba kriminaalkorras. Siiski kinnitasid allikad lehele, et uurimine on alles algfaasis ning ei ole võimalik prognoosida, kui tõsised on süüdistused.

Allikate kinnitusel uurib lisaks prokuratuurile ettevõtet ka komisjon, mis hindab, kas ettevõte pettis eelmises investeerimisringis investoreid. 2014. aastal toimunud rahastamise käigus kasvas ettevõtte väärtus suisa üheksa miljardi dollarini (7,9 miljardit eurot).

Uudisteagentuur AFP sai enda käsutusse memo, kus Theranos kinnitab partneritele, et nad on uurimise all. «Me ei ole tavaliselt nende päringute kohta austusest regulaatorite ja uurimise konfidentsiaalsuse tõttu kommentaare jaganud, kuid arvestades pidevat meedia tähelepanu on parem, kui kuulete neist meilt,» seisis memos.

Meediale teatas Theranos vaid, et ettevõte teeb regulaatoritega tihedat koostööd. Memos kirjeldas ettevõte, et uurimised algatati meedias levinud süüdistustest lähtuvalt ning on algfaasis ehk tehakse arupärimisi. Mitmete asutuste algatatud uurimised on aga idufirma kinnitusel juba «edukalt lõpetatud».

USAs praeguseks väga tuntuks saanud Elizabeth Holmes (31) lõi idufirma Theranos 2003. aastal ning lubas veretestimise tööstuses läbi viia revolutsiooni. Enne viimase aja skandaale väitis ettevõte, et nende murrangulised avastused andsid neile võimaluse teha kõiki vereanalüüse vaid paarist tilgast sõrmeotsast võetud verest.

Holmesist sai USAs meediastaar, kes krooniti noorimaks ise raha teeninud naismiljardäriks. Samad meediaväljaanded, kes teda nüüd troonilt tõukavad, on teda kui visionääri varem kõrvutanud isegi Apple'i kaasasutaja Steve Jobsiga. Ta oli vaid 19-aastane, kui Theranose asutas, kasutades selleks raha, mille vanemad olid tema hariduse jaoks kõrvale pannud.

Mullu aga kerkisid ettevõtte kohale tumedad pilved, kui The Wall Street Journal kirjutas, kuidas Theranos teostab suurt osa oma testidest siiski traditsioonilistel, teistelt firmadelt ostetud laborimasinatel ning mitmed endised töötajad kahtlevad Theranose leiutatud seadmete, mida nimetatakse Edisoniks, täpsuses.

Theranos on keeldunud selgitamast, kuidas nad täpselt oma teste teevad, ning kinnitanud vaid, et nende tehnoloogia võimaldab väga erinevaid teste. Väidetavalt alustasid nad mõningate testide tegemist Edisonidel alles 2013. aastal.

Jaanuaris teatas Walgreensi apteegikett, kes on väidetavalt Theranosesse investeerinud ka 50 miljonit dollarit, et lõpetab nendega koostöö, kui ettevõte ei lahenda kiiresti probleeme, mis ametnikud leidsid nende Newarkis, Californias asuvas laboris. Märtsis tegid terviseametnikud aga suisa ettepaneku keelata Elizabeth Holmesil kaks aastat veretestimise äris tegutsemine, kuna ettevõte ei ole täitnud neile tehtud ettekirjutusi.

Theranose kõneisik on öelnud, et ettevõte on ettekirjutustele vastanud ja loodab sanktsioone vältida. Siiani ei ole neid ka kehtestatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles