Rootsi ehitajad võitlesid streigiga välja suurema palga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi ehitajate ametiühingu Byggnads streigivalvurid.
Rootsi ehitajate ametiühingu Byggnads streigivalvurid. Foto: Anna Hallams / TT / Scanpix

Rootsi ehitajate ametiühing Byggnads ja ehitusettevõtete liit Sveriges Byggindustrier leppisid kokku uues 13 kuud kestvas kollektiivlepingus, mis annab ehitajatele keskmiselt 2,38 protsendise palgatõusu. Ühtlasi lõpetasi ehitajad nädal aega kestnud streigi.

«On hea, et Byggnadsi juhtkond tunneb vastutust, et meil on uus lepe. Saime suruda läbi nõudmise, et palgatõus ei tule suurem kui teistes tööstusharudes,» rääkis tööandjate liidu juht Ola Månsson ajalehele Dagens Nyheter.

Byggnadsi esindaja Torbjörn Hagel märkis omalt poollt uue kollektiivleppe põhipunktidena, et eriti paraneb madalapalgaliste töötajate palgatase – 3,2 protsenti – ja samuti lüheneb mõnevõrra tööaeg.

Teisipäevast streikis üle Rootsi 1655 ehitajat. Expressenile rääkisid ehitusettevõtete esindajad, et streigi tekitatud kahju ulatus 200 miljoni Rootsi kroonini ööpäevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles