Naftariikide kokkuleppimatus pani naftahinnale põntsu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak (keskel) Dohas ajakirjanike piiramisrõngas. Venemaa kui üks külmutamise kokkuleppe eestvedaja oli Doha kohtumise tulemustes selgelt pettunud.
Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak (keskel) Dohas ajakirjanike piiramisrõngas. Venemaa kui üks külmutamise kokkuleppe eestvedaja oli Doha kohtumise tulemustes selgelt pettunud. Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Naftariikide suutmatus eile Dohas kokku leppida tootmismahu külmutamises senisel tasemel saatis toornafta hinna maailmaturul üsna oodatult järsku langusse.

Põhjamere Brenti toornafta barrel maksis täna hommikul 40,98 USA dollarit ja USA WTI barrel 38,36 dollarit. Mõlemad peamised nafta hinnaindikaatorid olid kell 10 Eesti aja järgi reedeste sulgemishindadega võrreldes ligi viieprotsendises miinuses.

Tokios, kus teistele teguritele lisandub veel hiljutise maavärina majanduslik mõju, kukkus nafta hind üle üheksa ja gaasi hind üle seitsme protsendi.

Tegelikult ootasid turud Dohast ilmselt sellist tulemust, sest naftahinnad jõudsid tippu eelmisel teisipäeval ja siis kukkusid terve järgneva nädala. Reedel, kui Iraani mitteosalemine oli juba avalik saladus, hoogustus langus veelgi. Võrreldes teisipäevase tipphinnaga 42,17 dollarit on nii Brent kui ka WTI praegu üheksa protsenti madalamal.

Pühapäeval Dohas kohtuma pidanud 18 naftariigi energiaministrite juhitud delegatsioonid pidid esialgse kava kohaselt koostama nafta tootmismahu külmutamise leppe mustandi, millega oleks siis lähinädalatel edasi töötatud. Kuid läks nii, et seda mustandit ei arutatudki, sest Saudi Araabia nõudis Iraani osalemist, Iraan aga polnud oma delegatsiooni Dohasse saatnudki.

Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak avaldas meediale öeldud kommentaarides imestust, et kokkuleppele ei jõutud. Tema sõnul said külmutamise algatajad Venezuela, Katar, Saudi Araabia ja Venemaa kokkuleppe esialgse versiooni valmis juba laupäeval, kuid pühapäeval muutsid mõned riigid oma seisukohti, mis viis «tulise keskusteluni».

Pühapäeval arutati kümnetunnise maratondiskussiooni ajal OPECi eesistujariigi Katari eestvõttel veidi lahjemat dokumenti, kuid ka see jäi lõpuks allkirjadeta. laiali mindi nii, et isegi järgmise kohtumise kuupäev jäi määramata.

«Fakt, et Saudi Araabia blokeeris leppe, näitab, kui palju selle riigi naftapoliitikat juhib praegu kestev geopoliitiline konflikt Iraaniga,» ütles Bloombergile Jason Bordoff, Columbia ülikooli energiapoliitika uuringute juht ja varasem USA presidendi administratsiooni liige.

«Nädalavahetus näitas, et nagu Saudi kroonprints on öelnudki, ei taha nad turuosa käest anda,» ütles Citigroupi globaalse tooraine analüüsigrupi juht Ed Morse Bloombergile. «Nad kardavad, et maailm võib olla pikka aega nõrga turu faasis või koguni karuturu faasis. 1980ndatel said nad selgeks, et kui karuturul turuosa kaotad, on seda väga raske pärast tagasi saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles