Naftahinna kriis on tühjendanud naftariikide kaukaid 315 miljardi võrra

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapumbad Bahreinis.
Naftapumbad Bahreinis. Foto: Hasan Jamali / AP

18 naftatootjariiki, kes täna kataris Dohas kogunesid, et arutada tootmismahu külmutamist – ja sellega hakkama ei saanud – on kulutanud juba 315 miljardit naftadollarit oma välisvaluutareservidest, et odava naftahinna tagajärgedega toime tulla.

Bloombergi kogutud andmete kohaselt on naftatootjad kulutanud ligi viiendiku oma välisvaluutareservidest pooleteise aastaga, ehk alates 2014. aasta sügisest mil hinnasõda algas. Mulluse viimase kvartaliga vähenesid naftatootjate valuutareservid 54 miljardi võrra, mis on seni suurim kvartaalne langus.

Saudi Araabia reservid on vähenenud 138 miljardi ning Venemaa ja Alžeeria omad vastavalt 60 ja 40 miljardi dollari võrra. 20 miljardit on oma reservidest kulutanud Liibüa, üle kümne miljardi Venezuela, Nigeeria, Katar, Iraak ja Aserbaidžaan.

Naftadollarite kulutamisel reservidest on mõju kaugemalgi kui vaid naftatootjariikides. Traditsiooniliselt on naftariigid hoidnud suurt osa reservidest USA võlakirjades ja teistes likviidsetes kõrge reitinguga väärtpabereis. Kuni aga osa maailma keskpanku turule loobitavaid võlakirju värskelt trükitud rahaga kokku ostab, seni suurenenud pakkumine võlakirjaturul paanikat ei tekita.

Kui palju on naftariigid heal ajal kogutud reserve viimase pooleteise aasta jooksul kulutanud, on siiski raske kokku arvutada, sest mitu riiki, nende seas Kuveit ja Araabia Ühendemiraadid, ei ole avaldanud oma riigi valuutareservide seisu ja muutusi.

«Prognoosime, et 2016 on järjekordne piinarikas aasta enamikule naftatootjariikidele,» ütles Bloombergile investeerimispanga Natixis analüütik Abhishek Deshpande.

Rahvusvaheline valuutafond IMF prognoosis Saudi Araabia tänavuseks jooksevkonto defitsiidiks 10,2 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Nii defitsiidis oli maailma ühe peamise naftatootja ja nafta hinnasõja initsiaatori väliskaubandus viimati 1998. aastal, mil nafta hind oli kümme dollarit barrel. IMFi hinnagul on suures defitsiidis ka Araabia Ühendemiraatide jooksevkonto.

Sel nädalal otsustas reitinguagentuur Fitch alandada Saudi Araabia krediidireitingut ühe taseme võrra tasemeni AA-. Moody's ja S&P on saudide reitingut alandanud juba varem. Fitchi hinnangul ootab Saudi Araabiat tänavu ees suur eelarvepuudujääk ning «suure osa riigi kulutustest tuleb rahastada välisvaluutareservide müügiga».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles