Nafta tootmismahu külmutamine lükkus esialgu tulevikku

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia naftaministri Ali al-Naimi (keskel) juhitud delegatsioon täna Dohas.
Saudi Araabia naftaministri Ali al-Naimi (keskel) juhitud delegatsioon täna Dohas. Foto: Jon Gambrell / AP

Täna Dohas toimuma pidanud naftat tootvate riikide nõupidamine tootmismahu kümutamise asjus jäi ära, sest Iraan jättis oma esindajad Dohasse saatmata ning Saudi Araabia ei olnud nõus kõigi OPECi liikmete osaluseta asja arutama.

Naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC liikmesriigid pidid koos ühendusse mittekuuluvate naftatootjatega täna Katari pealinnas Dohas arutama nafta tootmismahu külmutamist senisel tasemel. Katar on 13 liikmelise OPECi praegune eesistuja. Kokku pidi nõupidamisest osa võtma 18 riiki.

Reutersi allikate teatel aga lükati nõupidamine edasi, sest Saudi Araabia delegatsioon teatas kohalviibijatele, et tahab kõigi OPECi liikmete osalemist kokkuleppes. Üks maailma esikümne naftatootjaid ja OPECi liige Iraan aga ei saatnudki oma delegatsiooni Dohasse.

Iraan on korduvalt öelnud, et tahab kõigepealt taastada oma tootmismahu santsioonide-eelsel tasemel ning on alles seejärel nõus mahu külmutamisest rääkima. Eile ütles Iraani naftaminister Bijan Zanganeh: «Kui Iraan külmutab oma tootmise, ei ole sanktsioonide kõrvaldamisest mingit kasu.»

Delegatsioone juhtivad ministrid kohtusid täna Dohas Katari emiiri, šeik Tamim bin Hamad al-Thaniga. Šeik, kes oli kogu tootmismahu külmutamise aktsiooni eestvedaja, üritab Reutersi teatel nüüd päästa, mis päästa annab. Agentuuri allikate sõnul olevat ette valmistatud uue kokkuleppe mustand, see on aga esialgse variandiga võrreldes väga lahja. «Ei ole kindel, kas seda saab külmutamiseks nimetada,» ütles Reutersiga rääkinud OPECi allikas.

«Probleem on nüüd, kuidas kokku leppida milleski, mis ei hõlmaks Iraani, teeks saudid õnnelikuks ega vihastaks Venemaad,» märkis üks naftatööstuse juht Reutersile.

«Kui täna mingitki kokkulepet ei tule, siis selle tulem on suurema mõjuga kui lihtsalt Saudi Araabia nokkimine Iraani kallal. Kui ei tule külmutamist, mõjutab see otseselt Põhja-Ameerika tootmist, mis võib olla ongi tegelikult see, mida saudid näha tahavad,» ütles Reutersile Abhishek Deshpande, Prantsuse investeerimispanga Natixis analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles