Ford panustab pikaajaliselt «vintsketele» venelastele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ford Sollersi mootorite koostetehas Jelabugas Venemaal.
Ford Sollersi mootorite koostetehas Jelabugas Venemaal. Foto: Yegor Aleyev / TASS / Scanpix

Viimase viie aastaga on Ford Motor Co saatnud Venemaale üle 1,5 miljardi dollari, ehitades nii autosid kui mootoritehaseid. Uskudes sealse majanduse taastumisse valmistab Ford ette värskeid investeeringuid.

Vene autoturg võib veel sirguda suurimaks Euroopas ning Ford tahab valmis olla, kui nõudlus taastub, ütles Bloomberg Businessile ameeriklaste Vene ühisettevõtte Ford Sollersi tegevjuht Mark Ovenden.

Ta toonitas, et Vene tarbijad võivad osutuda «vintskemaks», kui inimesed Läänes.

«Jätkame investeeringutega ja mõtleme praegu selle peale, milliseks meie järgmine investeerimistsükkel Venemaal kujuneb,» ütles Ovenden. «Vaatleme Venemaad pikemas perspektiivis.»

Majanduslangus kukutas Vene sõiduautoturgu – mis oli omal ajal Euroopas suuruselt teine – läinud aastal peaaegu 40 protsenti. Sel ajal kui General Motors Venemaalt välja tagurdas, rahastas Ford oma uusi mudeleid ja tehaseid edasi.

Tänavu avakvartalis tasus see end kuhjaga ära: 17 protsendi jagu langenud turul sooritas Fordi müük 93-protsendilise hüppe.

Ford Sollers kaalub ka autode väljavedu Venemaalt, mis oleks soodus tänu odavnenud rublale. Kui Euroopa turul jätkub kasv, «võivad avaneda ekspordivõimalused tulenevalt võimsuse nappusest Lääne-Euroopas,» ütles Ovenden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles