Sester tahaks luua väiketegijatele ülilihtsa ettevõtlusvormi (5)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Viktor Burkivski

Rahandusminister Sven Sester (IRL) rääkis eilses ETV saates Foorum, et Eesti riik peaks innustama rohkemaid inimesi ettevõtjateks hakkama.

Üheks võimaluseks oleks tema sõnul lihtsa ettevõtluskonto loomise võimaldamine. Nimelt võiks inimestel olla võimalus kuus ca tuhande euro väärtuses tulusid kanda ettevõtluskontole, millele laekunud summast arvestab maksuamet automaatselt maha kindla protsendi maksudeks ning inimene ei pea ise mingit raamatupidamist ega aruandlust tegema.

See võiks Sesteri sõnul sobida lapsehoidjatele, murupügajatele, põhitöö kõrvalt lisatöö tegijatele, aga ka jagamismajandusest tulu teenijatele. Sester nõustus Kadri Simsoni kokkuvõttega, et tegemist oleks sisuliselt uue FIE formaadiga.

Idee läheb kokku ka Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi eesmärgiga anda Eesti ettevõtjatele võimalus maksudeklaratsioone mitte esitada ja muuta andmete edastus automaatseks. «Maksuamet võiks töötada niimoodi, et maksudeklaratsioone pole, andmete edastamises on ettevõtjaga kokku lepitud kas siis otse, Uberi kaudu või panga kaudu,» kirjeldas Helm ameti tulevikuvisiooni veebruari alguses toimunud pressikonverentsil.

Sesteri välja pakutud skeem meenutab paljuski Lätis pärast viimast majanduskriisi kehtima hakanud mikroettevõtete maksusoodustuse süsteemi – kuni viie töötajaga ja väikse aastakäibega (7000 - 100 000 eurot aastas) ettevõtted pidid loovutama riigile ainsa maksuna korra kvartalis üheksa protsenti oma käibest. Seda nimetati suisa maksuimeks ja ka Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon (EVEA) kiitis seda süsteemi taevani.

Lätis aga on see «maksuime» tänaseks juba mitu aastat peavalu tekitanud. Nimelt oli maksusoodustus mõeldud alustavatele ettevõtetele, kuid paljud suuremad ettevõtted tükeldasid end ja soodustuse saajaid tekkis oodatust tunduvalt rohkem. See aga jättis tugeva jälje sotsiaaleelarvele, kuna mikroettevõtete soodustuse kasutajad on vabastatud kõigist teistest maksudest peale oma üheksaprotsendilise maksu käibelt. Tänaseks on süsteemi mitu korda reformitud, soodustus on muudetud ajutiseks ning kehtestatud ka nimekiri sektoritest, kus seda soodustust üldse kasutada ei saa.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles