Swedbank langetas Eesti majanduskasvu väljavaadet

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Toomas Huik

Swedbank langetas Eesti tänavuse majanduskasvu väljavaate kevadise prognoosiga võrreldes 0,3 protsendipunkti võrra kahele protsendile.

Samuti kärpisid panga analüütikud tulevase aasta kasvuväljavaadet 0,1 protsendi võrra 2,5 protsendini.

«Viimastel kuudel on Euroopa majanduskasvu väljavaadet korrigeeritud järjest allapoole. Sealjuures on ebakindlus ja negatiivsete riskide realiseerumise tõenäosus jätkuvalt kõrge. Seetõttu oleme Eesti majanduskasvu prognoosi veidi allapoole viinud ning ootame, et sel aastal kasvab majandus kas ning järgmisel 2,5 protsenti,» teatas pank.

Swedpanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on vaatamata kasvu korrigeerimisele jäänud majanduse peamised mõjurid samaks. «Välisnõudlus ja eksport peaksid tasapisi paranema ning hinnakasv taastuma. Netopalga reaalkasvu järsk aeglustumine hakkab aga tarbimist järk-järgult piirama,» ütles ta.

Eesti peamiste kaubanduspartnerite impordinõudlus peaks sel aastal aeglaselt paranema, mis loob rohkem ekspordivõimalusi Eesti ettevõtetele, prognoosis pank. Oodatav välisnõudluse paranemine peaks omakorda suurendama ettevõtete nõudlust investeeringute järele. Investeeringutele on toeks jätkuvalt madalad laenuintressid.

«Enim plaanivad Eesti tööstusettevõtted investeerida efektiivsuse tõstmisse ja üha enam ka tootearendusse, et parandada oma konkurentsivõimet,» teatas pank. «Tööjõukulude jätkuv surve ettevõtete kasumlikkusele, aeglaselt paranev nõudlus ja hinnakasvu loid taastumine võivad aga lähitulevikus ettevõtete investeerimisvalmidust takistada.»

Tarbijahindade kasv jõuab Swedbanki analüütikute hinnangul tänavu 0,5 protsendini ja järgmisel 2,6 protsendini. Võrreldes sügisese prognoosiga ennustab pank inflatsiooni kiiremat kasvu.

Sügisega võrreldes prognoosib pank samuti pisut suuremat töötuse määra – 6,5 protsenti tänavu, 6,7 protsenti tuleval aastal – ning vähem hoogsat palgakasvu. Swedbanki hinnangul kasvab keskmine netopalk tänavu 4,6 protsenti (sügisprognoosi kohaselt 4,9 protsenti) ja järgmisel aastal 2,6 protsenti (sügisel pakutud 3,1 protsenti).

«Ühelt poolt väheneb tööjõud ja teiselt poolt vajavad ettevõtted tehnoloogilise arengu tõttu järjest vähem töötajaid,» kommenteeris pank. «Hõive peaks langema ka mõnes eksportivas harus, kus nõudlus on nõrk ja/või hinnad märkimisväärselt langenud. Riigireform vähendab töötajate arvu avalikus sektoris.»

Lisaks märkisid panga analüütikud, et juulis käivituv töövõimereform sunnib vähenenud töövõimega inimesi tööd otsima, mis põhjustabki tööpuuduse väikese tõusu.

«Palgakasv püsib kiire, sest sobivate töötajate leidmine on ettevõtetele endiselt keeruline,» teatas Swedbank.«Kümneprotsendiline miinimumpalga tõus 2016. ja 2017. aastal tõstab keskmist palka täiendava 0,5 protsendipunkti võrra kummalgi aastal.»

Reaalse ostujõu kasv aga aeglustub panga hinnangul aastatel 2016-2017 aeglustub, sest nominaalne palgakasv aeglustub, hinnad tõusevad ja tööjõu maksukoormuse alanemine on väiksem kui mullu. «See hakkab tarbimise kasvu järk-järgult piirama,» märkis Swedbank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles