Kinokett nõuab endiselt juhilt 723 000-eurost kahjuhüvitist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forum Cinemas
Forum Cinemas Foto: SCANPIX

Forum Cinemas AS on esitanud kohtule hagi ettevõtte endise juhi Aldo Tammsaare vastu, nõudes temalt ettevõttele kahjulike tegude tegemise eest 722 963 euro tasumist, millele lisanduvad viivised.

Ettevõte on nõuet kahel korral vähendanud, algselt nõuti Tammsaarelt 5,5 miljoni euro tasumist, seejärel vähendati seda 2,6 miljonile ja lõpuks 722 963 eurole.

Tammsaar oli 1997. aasta 24. märtsist kuni 2012. aasta 1. juunini ettevõtte juhatuse liige. 2012. aasta 24. aprillil teatas ettevõtte nõukogu esimees Liisi-Maria Jauho Tammsaart mitteametlikult kavatsusest ta juhatusest tagasi kutsuda ning 31. mail lõpetati leping ka ametlikult. Lõpetamiskokkulepe sisaldas ka punkti, et pooltel ei ole teineteise vastu nõudeid.

Vahetult peale Tammsaare töölepingu lõpetamist sai ettevõte aga teada, et Tammsaar oli teinud mitmeid ettevõttele kahjulikke tehinguid ning esitas 2012. aasta 20. juunil Tammsaarele avalduse, mille tühistas nõudeid välistava punkti lõpetamiskokkuleppes ja esitas ka kohtule hagi kahjude hüvitamiseks.

Kaebuse kohaselt sõlmis Tammsaar 2012. aasta 10. mail Hobujaama Parkla OÜ-ga kümneaastase üürilepingu Hobujaama 5 hoone keldrikorrusel asuva parkla suhtes, mille üüriks oli 30 protsenti parkla käibest. Ettevõtte hinnangul ei olnud selline tehing mõistlik, kuna sidus üüri parkla kasumlikkusega ning samuti oleks võinud ettevõte ise jätkata parkimisteenuse osutamist ja teenida suuremat tulu.

Lisaks süüdistab ettevõte Tammsaart OÜ-ga Kinocandy kommipoe ja mahlabaari ruumide kümneaastase üürilepingu sõlmimises ning poodides varem tegutsenud Forum Cinemasele kuulunud ettevõtete tegevuse lõpetamises.

Hobujaama Parkla ja Kinocandy on Tammsaarega seotud äriühingud, samuti on üürilepingute sõlmimise ja üürnikega seotud Tammsaare lähedased.

Tammsaar muutis ka 15 töötaja töölepinguid selliselt, et neile nähti ette täiendav lahkumishüvitis kuue kuu keskmise palga ulatuses. Seitse töötajat olid Tammsaare sugulased. Tammsaar müüs 2012. aasta mais ka Forum Cinemase töötajatele ja nendega seotud isikutele 13 ettevõttele kuulunud sõiduautot turuhinnast oluliselt madalama hinnaga.

Forum Cinemas märkis hagis, et Tammsaar ei teavitanud nõukogu nendest tehingutest ja need tulid välja tema lahkumisjärgse auditi käigus. Tulenevalt hea usu põhimõttest oleks Tammsaar ettevõtte hinnangul pidanud lõpetamiskokkuleppe allkirjastamisel need tehingud avaldama.

Tammsaar vaidles hagile vastu, väites, et ettevõttel puudus alus lõpetamiskokkuleppe vastava punkti tühistamiseks ning, et ilma antud punktita ei oleks Tammsaarel olnud ka huvi kokkulepet sõlmida, mistõttu pole kokkuleppe punktid eraldi tühistatavad. Ka pole Forum Cinemas Tammsaare sõnul oma nõude maksmapaneku eeldusi tõendanud.

Harju maakohus jättis mullu 10. juunil ettevõtte hagi rahuldamata, kuna leidis, et ettevõtte nõuded on vastuolus lõpetamiskokkuleppe punktiga, et pooltel pole teineteise vastu nõudeid. Kohus leidis, et isegi kui Tammsaar pidi ettevõtet tehingutest hea usu põhimõtte järgi teavitama, oli Forum Cinemasel ka endal kohustus teavet hankida ja nõukogu esimehel oli võimalik tutvuda kõigi dokumentidega.

Tammsaarel oli kohustus esitada teave kuu jooksul tehtud olulisemate tehingute kohta niinimetatud management letteri vormis järgmise kuu 11. kuupäevaks ja neid kohustusi ta ei rikkunud.

Riigikohus otsustas aga kolmapäeval ettevõtte kassatsioonkaebuse rahuldada ja saatis asja uuesti Harju maakohtule arutamiseks. Riigikohtu kolleegiumi arvates saab nõudeid välistava kokkuleppe tühistada ka juhul kui eksinud pool on nõude puudumist kinnitades olnud arusaamisel, et tal nõuet ei olegi.

Ka võib ettevõtjal olla nõue Tammsaare vastu lepingueelsetel läbirääkimistel oluliste asjaolude avaldamata jätmise ja seega eksitamise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles