Panama infoleke toob välja kümneid Eesti nimesid

Lauri Hussar
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimased poolteist nädalat on maailma ajakirjandust ärevil hoidnud Mossack Fonseca leke, teisisõnu PP ehk Panama paberite skandaal. Iga päev on toonud uusi paljastavaid uudiseid, lahkunud on esimene valitsusjuht, paljude tool kõigub, pihta on saanud ärimaailma rikkad ja ilusad. Maksuparadiisidesse varjumine sooviga oma sissetulekuid ja osalusi ettevõtetes varjata on saanud läbi aegade valusaima tagasilöögi.

Postimees on Panama andmebaasi infolekke kajastamise ja materjalide hankimisega tegelenud esimesest päevast alates. Seni ei ole rahvusvaheline uuriva ajakirjanduse ühendus ICIJ Eestis ühelegi väljaandele sellele andmebaasile ametlikku ligipääsu andnud. Avalikkuse ette jõudnud infokillud on meieni jõudnud tänu meie lõunapoolsetele partneritele.

Täna oleme teadlikud, et selles nimekirjas on kümnete Eesti ettevõtjate ja avaliku elu tegelaste nimed. See on intrigeeriv nimekiri tippärimeestest, elukunstnikest, spordiringkondade esindajatest ja advokaatidest. Nimekirjas on ka palju neid, kelle nimi ei ütle avalikkusele midagi.

Iga nime taga on pakk materjale, mis vajavad süvenemist, detailset läbitöötamist ja analüüsi.

Enne nende nimede Postimehes avaldamist peame veenduma, et ei tee sellega kellelegi ülekohut. Selles nimekirjas on tõenäoliselt inimesi ja ettevõtteid, kes pole eksinud ühegi seaduse ega eetiliste normi vastu. Offshore-ettevõtlus on senini üks täiesti seaduslik äriajamise viis. Tänases lehes räägib lennufirma airBaltic suurinvestor Ralf-Dieter Montag-Girmes, et nii lennunduses kui ka laevanduses on offshore-firmade kasutamine tavapärane.

Ent ajakirjandus peab kontrollima, kas kõik on seaduslik ning millised valgust kartvad teod võivad peituda maksuparadiisi suletud uste taga. Seda tahame Postimehes kindlasti teha.

Panama materjalide avaldamine on seotud ka sellega, keda uurivate ajakirjanike organisatsioon ICIJ valib oma koostööpartneriks.

Seetõttu on Postimees hoidunud Panama Eesti nimekirja avaldamisest. Aga me jätkame tööd Panama materjalidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles