Lätlased on säästnud rekordiliselt palju raha (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igapäevaostude kõrvalt jääb lätlastel säästmiseks aina rohkem raha.
Igapäevaostude kõrvalt jääb lätlastel säästmiseks aina rohkem raha. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Tänu stabiilsele majandusolukorrale, langenud töötusele ja sissetulekute kasvule on Läti elanikel tekkinud viimaste aastatega rohkesti vaba raha.

Nagu kirjutab Swedbanki andmetele toetudes Dienas Bizness, pannakse osa rahast teadlikult säästudeks kõrvale. Seejuures on säästude kogus Lätis saavutanud kõrgeima taseme ajaloos, kuigi mõnel inimesel pole siiski veel «piisavalt puhvrit».

Kuna hoiustelt makstakse intresse nirult, üritavad inimesed leida alternativseid viise raha hoidmiseks.

Kui 2010. aastal istus Lätis arvetel ja hoiustena kokku 4,01 miljardit eurot ehk 1932 eurot elaniku kohta, siis tänase seisuga on vastavad arvud 5,4 miljardit eurot ja 2708 eurot.

Hoiustamise populaarsus väheneb ning Swedbankis hoiustab 90 protsenti eraisikutest oma raha lühiajaliselt – üheks aastaks või veelgi lühemaks ajaks.

Üsna levinud on komme raha lihtsalt kontol hoida. Kui 2013. aastal tegi seda 32 protsenti klientidest, siis nüüd 63 protsenti.

Nagu nentis Swedbanki esindaja Kristaps Kopštāls, pole küsimus ammu enam, «kas säästa või mitte säästa. Probleem on tõusnud järgmisele tasemele – kuidas säästa?»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles