Riigikogu lubas Eesti Panga reservkapitali 200 miljoni võrra suurendada (4)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu võttis vastu otsuse, mis võimaldab Eesti Pangal jätkata reservkapitali suurendamist praeguselt sajalt miljonilt 300 miljoni euroni.

Reservkapitali suurendamise poolt hääletas 68 saadikut, vastu kuus saadikut EKRE saadikurühmast. Hääletamata jättis osa Kesk- ja Reformierakonna saadikuid.

Ettepanekuga langetada otsus reservkapitali suurendamise jätkamise kohta pöördus riigikogu poole Eesti Pank, teatas riigikogu pressiteenistus. Tulenevalt riskihinnangutest ja võrdlusest teiste Euroopa keskpankade kapitalivaruga pidas Eesti Pank vajalikuks suurendada kapitalipuhvrit, mis koosneb põhi- ja reservkapitalist ning muudest elementidest.

Kapitalipuhvrit soovis keskpank suurendada euroala keskpankade keskmise tasemeni, ligi 1,2 miljardi euroni. Arvestuse alus on Eesti Panga osaluse suurus Euroopa Keskpangas.

Eesti Panga seadus sätestab, et reservkapitali võrdsustumisel põhikapitaliga otsustab riigikogu, kas selle suurendamist jätkata või mitte. Enne riigikogu otsust ei saanud keskpank ka teha otsust mulluse kasumi jaotamise kohta.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles