2010: kartellide aasta

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.
Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi. Foto: AFP / Scanpix

Lõppeval aastal pälvisid avalikkuse huvi viina-, leiva-, piima-, teedeehituse- ja metsaveokartellid. Mõni neist jõudis kohtusse, mõni aga pole salapärasest uurimisest kaugemale jõudnud.


Mais kuulutas Harju maakohtu kohtunik Sten Lind, et Liviko ja selle juht Janek Kalvi on süüdi keelatud hinnakokkuleppe sõlmimises.

Süüdistuse järgi leppisid Kalvi ja tema kunagine konkurent, viinatootja Offex juht Igor Zavizion kokku, et pooleliitrine viinapudel ei tohi poes maksta vähem kui 59 krooni 90 senti. Kalvi sõnul püüdis ta salaviina müüki takistada ja nõudis, et Offex ei müüks odavamalt, kui riigimaksud lubavad.

Ringkonnakohus Liviko juhti ei uskunud, vaidlus jätkub riigikohtus.

Septembris tõusis piima hind poes järsku umbes kümne kroonini liitri eest. Põhjus oli toorpiima hinna tõus maailmas. Prisma poekett tahtis piimapaki hinna tõusust kasu lõigata, hoides seda teistest poekettidest odavamana.

Oliver Kruuda juhitud Tere piimatööstus ja börsifirma Selver püüdsid seejärel soomlaste Prismat korrale kutsuda. Kas tegu oli ärikultuuride kokkupõrke või kuriteoga, selgitab uurimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles