2010: EMT tegi Elioni

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaid paar nädalat pärast Elioni suurt võrguriket suutis enam-vähem sama korrata ka Eesti suurim mobiilsideoperaator EMT.


Olukord oli seda kummalisem, et tegu on ühte gruppi kuuluvate firmadega ning selliste rikete juhtumise tõenäosus on ettevõtete kinnitusel imeväike. 1. detsembril tabas rike EMT IP-tuumikvõrku.

Kuna tuumikvõrguga on seotud kõik teised võrgukihid, lõi rike rivist välja nii EMT GSM-võrgu kui ka mobiilset internetti võimaldava 3,5G-võrgu. Seetõttu polnud mobiilsideoperaatori klientidel võimalik helistada, saata SMSe ega kasutada mobiilset internetti.

Ka ilmavaatlused langesid EMT tehniliste probleemide ohvriks, sest kõik Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi automaatsed ilmajaamad kasutavad EMT sidet.

Samuti tekitas segadust mobiililt hädaabinumbrile 112 helistamine, kuna paljud ei teadnud, et võrgurikke korral tuleb hädaabinumbrile helistamiseks SIM-kaart mobiiltelefonist välja võtta.

Kokku oli EMT võrgurikke tõttu 1. detsembril umbes pooleteise tunni jooksul häiritud ligikaudu 750 000 kliendi sideühendus. Paljud EMT kliendid teatasid samas, et EMT võrgus oli probleeme terve päeva jooksul.

Pärast vea parandamist lubas EMT üle vaadata kogu oma võrguarhitektuuri ning süsteemide lisadubleerimise võimalused.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles