2010: elektribörs avas Eestis uksed

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aprillis alustas Eestis tegevust Põhjamaade elektribörs Nord Pool, mis muutis peaaegu tundmatuseni elektriga kauplemist ja elektri tootmist.


Õigupoolest oli elektriga kauplemine Eesti ettevõtjaile siiani tundmatu tegevus. Elekter tuli liine pidi firmasse ja raamatupidaja maksis regulaarselt arved ära. Börsi avanedes tuleb suurematel firmadel aga valida elektrimüüjate vahel; tuleb valida pikk või lühike leping.

Kas osta otse börsilt või leppida kokku stabiilne hind? Elektrimüügist sai Eestis äri, kus nii nagu ka aktsiabörsil võib võita, kuid saada ka valusaid kaotusi.

Tallinna trammi- ja trollibussikoondise jaoks oli elektribörs nii suur šokk, et esimestel kuudel kasutas firma bilansienergiat. Ettevõtte juht Toomas Sepp ei teinud saladust, et firma lihtsalt ei osanud ega suutnud piisavalt kiiresti korraldada hanget elektriostuks.

Aga läks mööda mõni kuu, firma korraldas hanke ja praegu peaks Tallinna trammid-trollid sõitma Lätist ostetud elektriga. Sepa sõnul tegid lätlased soodsama pakkumuse kui Eesti Energia.

Kodutarbijatel ja väikefirmadel on veel kaks aastat armuaega, siis tuleb meil kõigil hakata elektrit ostma börsilt.

Nord Pooli laienemine Eestisse oli üks peamistest eeltingimustest Estlink 2 rajamiseks. Elering allkirjastas teise Eesti-Soome alalisvoolu merekaabli ehituse lepingu paar päeva enne jõule. 350 miljonit eurot maksvast projektist tasub ligi kolmandiku Euroopa maksumaksja.

Kui kaabel kolme aasta pärast tööle hakkab, peaks Eesti ja Soome elektriturg olema integreeritud. See toob kaasa hindade ühtlustumise, sest Soome tarbimine on kümme korda suurem kui Eesti oma.

Et iga uus asi läheb käima raskelt, näitasid ka elektribörsi tunnihinnad, mis ühel augustipäeval kasvasid mõneks tunniks 2000 euroni megavatt-tunni eest. Kui algul kahtlustati, et see oli Eesti Energia katse turuga manipuleerida, siis lähem uurimine paljastas midagi muud.

Väheste kogemustega ostjad jätsid orderile hinnalae märkimata ja nii kerkiski hind automaatselt kõrgeima lubatud piirini. Ei mingit manipulatsiooni, paljalt kogenematus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles