Maris Lauri: elektroonika tootmismahud kriisieelsest 3,7 korda suuremad

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scanfili elektroonikatehas.
Scanfili elektroonikatehas. Foto: Ants Liigus

Kui üldiselt on tööstustoodangu tootmismahud jõudnud 2008. aasta augusti-septembri tasemele, siis elektroonikasektori tootmismaht ületab kriisieelset kõrgtaset 3,7-kordselt, kõige kehvemas seisus on aga arvutite tootmine ja joogitööstus, kirjutab Swedbanki makroanalüütik Maris Lauri panga blogis.

Tugev on kasv ka mootorsõidukite, haagiste ja poolhaagiste tootmises (34 protsenti üle kriisieelse tipptaseme) ning jahu- ja tangainete tootmises (+15 protsenti). Nüüdseks on liidrite hulka jõudnud farmaatsiatööstus (+4,6 protsenti ) ja trükitööstus (+2,3 protsenti), märgib Lauri.

«Kaks kõige hädisemas seisus olevat sektorit on arvutite tootmine ja joogitööstus ning üldiselt paistab toiduainetetööstus silma suhteliselt tagasihoidlikult tõusnud tootmismahtudega,» tõdeb Lauri. Samas polnud sealne kriis Lauri sõnul niivõrd sügav kui eksportivates sektorites. «Siiski tundub, et paljud toiduainete tööstuse ettevõtted on segadusse sattunud hinnatõusust, mis tõstab küll käibenumbreid, kuid tootmismahtudele erilist lisa ei anna,» tõdeb Lauri. Lühiajaliselt võib see tema sõnutsi olla soodne areng, kuid pikaajaliselt võidakse turupositsioon kaotada. Viimasele viitab näiteks asjaolu, et suureneb toidukaupade import.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles