Aasta tegijad: aktsiad, võlakirjad ja kuld

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs
New Yorgi börs Foto: AFP / Scanpix

2010. aasta staartegijad olid aktsiad, võlakirjad, Jaapani jeen ja toorained – eriti kuld. Seda vaatamata paljudele kõhedusttekitavatele hetkedele.

Investorid pidid elama üle aprillis alanud rängad rappumised euroalas, USA aktsiate maikuise «välkkrahhi» ning suvised Ameerika majanduse W-kujulise languse hirmud.

Homseks on aasta ühel pool.

Tänaseks on sellised riskantsemad varad nagu aktsiad tõusnud tagasi tasemele, mida viimati täheldati 2008. aasta septembrikuus – enne Lehman Brothersi hinguseleminekut, mis juhatas sisse finantskriisi pimedaima peatüki.

Financial Timesi ja Londoni börsi globaalne FTSE indeks võttis tänavu juurde 10,3 protsenti. 2009. aasta imepärase 32,2-protsendilise tõusuga võrreldes jääb see kahvatuks, kuid alates tänavu juulis juhtunud madalseisust on siiski 24 protsenti mäkke ronitud. Tuju ehk börsikeeli «sentimenti» aitas USAs tõsta Föderaalreservi uus kvantitatiivse leevendamise raund.

Aktsiate maailmas on olnud ka märkimisväärseid venivillemeid. Nii kukkus Shanghai tervelt 16 protsenti. Sest Hiina üritas inflatsiooni taltsutada.

Euroalas panid riigirahanduse riskid paraja põntsu Hispaaniale, Ibex 35 maandus 17 protsenti madalamal kui aasta alguses.

Jaapani Nikkei 225 indeks kaotas sel aastal 3 protsenti, kuid tõusis samas dollari suhtes 10,6 protsendi võrra – seda tänu jeeni järsule rallile.

Jaapani raha võis tunda rõõmu 12-protsendilisest kerkimisest dollari ja 19-protsendilisest edenemisest euro suhtes.

Veel üks võidumees oli Austraalia dollar, mis jõudis oma USA nimekaimuga ühele pulgale.

Võlakirjadesse on raha voolanud võimsasti – hiljutisele tootluste tõusule vaatamata – ja investorid on korjanud kokku kenakese kasumi.

Barclays Capitali USA riigivõlakirjade indeks on 7,3 protsenti üleval, olles taastunud pärast mullust 3,6-protsendilist langust. BarCapi kõrge tootlusega USA firmade indeks kerkis 14 protsenti ehk siis vähem kui mullused peadpööritavad 58 protsenti.

Toormed pakkusid tahket tulu, CRB indeks tõusis pärast möödunud aastast 24-protsendi-rallit 16,3 protsenti.

Kulla etteaste oli hiilgav. Kollane metall hüppas 28 protsenti, varjutades isegi mulluse 24,4-protsendilise tõusmise.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles