Väliskaubandus hakkas veebruaris kasvama

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uute autode sisse- ja väljavedu andis märkimisväärse panuse väliskaubanduse kasvu.
Uute autode sisse- ja väljavedu andis märkimisväärse panuse väliskaubanduse kasvu. Foto: Erik Prozes

Kaupade eksport kasvas veebruaris aastaga seitse protsenti ja import viis protsenti, teatas statistikaamet. Kaupade ekspordi kasvust andis kolmandiku Eesti kohalike toodete eksport.

Veebruaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 0,9 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli veebruaris 140 miljonit eurot, 11 miljonit väiksem kui aasta tagasi.

Veebruaris olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi (osatähtsus 20 protsenti), Soome (16 protsenti) ja Läti (9 protsenti). Eksport kasvas enamikesse peamistesse sihtriikidesse, kõige enam Rootsi, Kanadasse ja Soome. Eksport kahanes enim Hollandisse.

Statistikaameti teatel kasvas peaaegu kõigi kaubajaotiste eksport. Enim kasvas kokkupandavate ehitiste, sõiduautode ja andmesideseadmete väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas veebruaris ekspordist 70 protsenti. Aastaga kasvas Eesti päritolu kaupade eksport kolm protsenti. Eesti päritolu kaupade osatähtsus oli Eesti kümnest peamisest ekspordi sihtriigist suurim Taani ja väikseim Venemaale eksporditud kaubas.

Veebruaris imporditi kõige enam kaupu Soomest (osatähtsus 13 protsenti), Saksamaalt (11 protsenti), Lätist (üheksa protsenti) ja Rootsist (üheksa protsenti). Mullusega võrreldes kasvas kõige enam import Saksamaalt, Lätist ja Rootsist, samal ajal vähenes import Venemaalt.

Kaupadest suurenes enim mehaaniliste seadmete ja sõiduautode sissevedu, samas mineraalsete toodete (kütuste) sissevedu kahanes märkimisväärselt.

Võrreldes jaanuariga kasvas veebruaris kaupade eksport 11 ja import kaheksa protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles