Itaalia nõuab «Türgi triki» kordamist Aafrikaga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisserändajad Sitsiilias puksiirlaevalt maale saamist ootamas.
Sisserändajad Sitsiilias puksiirlaevalt maale saamist ootamas. Foto: telegraph.co.uk

Käes on kevad. Itaalia jaoks tähendab see kasvavat külaliste hulka mere tagant. 

Sellega seoses tunnevad itaallased huvi, kas Euroopa Liit võiks korrata oma Türgi trikki – ühtede migrantide tagasivõtmist ja teiste tasu eest väljasaatmist – ka mujal.

Itaalia siseminister Angelino Alfano soovib, et Brüssel teeks samalaadseid diile ka Aafrika riikidega, kust üle lainete nende randa seilatakse. «Euroopa suutis leida ressursid, kui asi oli pakiline – ma pean silmas Türgit,» ütles Alfano Financial Timesile.

Ühes asjas on Alfanol õigus. Puht-diplomaatiliselt oli Türgi diil esimeseks näiteks Euroopa Liidu reaalpoliitikast. Pärast tugevat müksu Saksamaalt küsiti Türgilt, mida nood vastutasuks tahaksid.

Ka Saksa poliitikud sooviksid kasutada sama malli Aafrika puhul.

Raskusi tekitab ülimalt kaootiline olukord Liibüas. See tähendaks, et diili tuleks teha «kohapeal» ehk näiteks Nigeerias, Tšaadis või Nigeris. Euroopa Liidul on seal sõnaõigust tänu abirahadele, kuid Türgi diili valguses võidakse paluda pirakamat präänikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles