Merkel teeks järgmise diili Liibüaga (3)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja François Hollande teineteist julgustamas.
Angela Merkel ja François Hollande teineteist julgustamas. Foto: newsweek.com

Euroopa Liit võib vajada põgenikevoolude piiramiseks Türgi diili stiilis kokkulepet Liibüaga, ütlesid ühisel pressikonverentsil Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president François Hollande.  

«Kui me saame Liibüaga paika samasuguse [kokkuleppe] nagu me praegu Türgiga välja töötame, samuti ka meie oma piiridel... meil on palju [tööd vaja ära] teha,» ütles Merkel Prantsusmaal.

«Tohutud põgenike hulgad võivad taas leida tee Maltale, Itaaliasse, kümned tuhanded inimesed,» vahendab Bloomberg Business Merkelit antud küsimuses täiendanud Hollande’i.  

Märtsis sõlmis Euroopa Liit Merkeli eestvedamisel kokkuleppe Türgiga, tekitades võimaluse, et inimkaubitsejad pöörduvad tagasi varasemale Liibüa-Sitsiilia liinile.

Hollande’i sõnutsi võtab Prantsusmaa vastu kõik Süüria põgenikud, kes on lubatud võtta, kuid Euroopa Liidu ümberasustamiskava «toimib üksnes juhul, kui meil on välispiirid, kus põgenikke tervitatakse, kontrollitakse, registreeritakse ning liikmesriikidesse saadetakse.» Jutt käib Euroopa Komisjoni poolt kvootide alusel määratud koguarvust 160 000 põgenikku.

Reporteri küsimusele avatud uste poliitika mõistlikkuse kohta vastas Merkel, et «karmid sõnad ja kriitika ja erimeelsused pigem kannustavad mind edasi kui võtavad mult lootuse.»

Kantsler kinnitas, et Euroopa on põgenikekriisiga tegelemisel õigel teel. Mullused tõrked tulenesid Merkeli arvates hetkelisest segadusest Euroopa Liidu välispiiride kaitsmise viisis.

«Ma arvan, et eelmisel aastal olid raskused tingitud asjaolust, et meil ei olnud selge, kuidas kaitsta meie välispiire,» selgitas Merkel.  

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles