Teadlane soovitab Soomel kaaluda eurost loobumist (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelmid küsisid Säästumarketi tasuta parklas kaks eurot parkimistasu.
Kelmid küsisid Säästumarketi tasuta parklas kaks eurot parkimistasu. Foto: SCANPIX

Soomel tasuks eurost loobumist tõsiselt kaaluda, kui euroala majanduskasv jääb aastateks nõrgaks ja Soome majandus ei suuda toibuda, ütles riigiteaduse doktor Heikki Koskenkylä, kes on avaldanud 71-leheküljelise analüüsi «Euroopa majandus- ja rahaliidu tulevik – kas euro suudetakse päästa?» mõttekoja Suomen Perusta väljaandes.

Tähtis on tunnistada, et Soomel on alternatiive, mida valitsus peaks aktiivselt kaaluma ja mis tuleks panna üldrahvalikule arutelule.

Koskenkylä sõnul on Soomel kaks reaalset alternatiivi, kas liikuda Saksamaa kiiluvees föderaalse riigikorralduse poole või lahkuda euroalast ja naasta oma rahale. Raskeim küsimus on eksperdi meelest euroalast lahkumise poliitiline külg, kuna Soome astus rahaliitu põhiliselt poliitilistel põhjustel.

Ta väidab, et Fixit ehk Soome euroalast lahkumine on majanduslikult sama hästi korraldatav, nagu sellega liituminegi.

Ekspert tugineb oma seisukohtades välisökonomistide Jens Nordvigi ja Dirk Mayeri ning emeriitprofessor Antti Tanskaneni seisukohtadele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles