Panama lekete tõttu on kolm Eestis tegutsevat panka uurimise all (2)

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea panga peakontor.
Nordea panga peakontor. Foto: TT News Agency / Scanpix

Seoses hiljutiste Panama paberite leketega, mis heitsid Skandinaavia pankadest seniajani suurimat varju Nordeale, on Rootsi finantsinspektsioon alustanud ka SEB ja Swedbanki tegevuse uurimist.

Pärast seda, kui Panama dokumentidest oma 10 000 viitasid juhtumitele, kus Nordea pank on avanud ajavahemikus 2004 kuni 2014 oma klientidele 400 arvet maksuparadiisides, alustas Rootsi finantsinspektsioon ka teiste Skandinaavia pankade uurimist, vahendas Dagens Nyheter ärilehe Dagens Industri uudist.

«Me oleme otsustanud alustada selles küsimuses järelevalvet ka Handelsbankeni, SEB ja Swedbanki üle,» sõnas finantsinspektsiooni pressiesindaja Peter Svensson. Järelevalve algatamise põhjustena viitas ta meedias esitatud väidetele, nagu ka need pangad oleksid Panama dokumentides esindatud, kuigi märksa vähemal määral kui Nordea. «Seetõttu peame ka need pangad lisama oma järelevalve nimistusse,» tähendas Svensson.

Küll aga rõhutas ta, et järelevalve alustamine ei tähenda seda, nagu oleks ka need pangad registreerinud oma klientidele kontosid maksuparadiisides. Ka ei osanud ta lähemalt kommenteerida seda, kui kaua uurimine aega võib võtta, nentides vaid, et see võib piirduda nädalatega, kuid ulatuda ka mitme kuuni või kesta isegi kauem. «Teeme nii kiiresti kui võimalik,» sõnas Peter Svensson.

SEB pressiesindaja Laurence Westerlundi sõnul on see loomulik, et finantsinspektsioon küsitleb kahtluste korral ka kõiki teisi pankasid. «Meil ei ole rohkem midagi kommenteerida, vastame küsimustele, kui need üles kerkivad,» tähendas Westerlund. Vastates küsimusele, kas pank on kindel, et finantsinspektsioon ei leia neilt Nordeaga sarnaseid rikkumisi, märkis SEB esindaja, et jääb oma algsete väidete juurde, kus SEB on öelnud välja, et ei nõusta oma kliente selles osas, mis puudutab maksudest kõrvale hoidmist.

Swedbanki pressiesindaja Claes Warrén ütles, et selles ei ole midagi üllatavat, et finantsinspektsioon järelevalveasutusena laiendab seiratavate pankade ringi. «Oleme juba alustanud finantsinspektsiooniga koostööd ja oleme valmis vastama kõigile küsimustele, mis neil tekkida võivad,» sõnas Swedbanki esindaja.

Ka Johan Wallqvist, Handelsbankeni pressiesindaja ütles, et tema tööandja on viimastel päevadel samuti sattunud viimastel päevadel põhjaliku uurimise alla, kuna Handelsbankeni nime leiab Panama dokumentidest 576 korral. «Me ei ole veel kõigi asjade läbivaatamisega lõpuni jõudnud, kuid praegu ei näita tulemused mingeid rikkumisi,» märkis panga esindaja.

Siiski kinnitasid nii Handelsbankeni kui SEB esindajad, et nad ei paku oma klientidele sellist nõustamisteenust, mis võimaldaks neil maksudest kõrvale hoida. «Selliste kokkulepetega rikuksime me panga poliitikat, millega oleme lubanud mitte aidata kaasa maksupettustele,» tähendas Johan Wallqvist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles