Kuidas maksude vältimine hoiab riigid vaesena (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India lipuvärvides näomaalingutega koolilapsed.
India lipuvärvides näomaalingutega koolilapsed. Foto: SCANPIX

Panama paberid on põhjustanud rea skandaale. See on ametist tagandanud Islandi peaministr ning Suurbritannia peaminister on tunnustanud, et on oma isa offshore'i kontost kasu lõiganud. Hiina, Venemaa ja mitmede teiste riikide juhid on nimetanud seda väljamõeldiseks või vandenõuks.

Ent Panama pabereid ei tee eriliseks vaid rikkad, kes selliselt makse vältisid. Vaid ka see, et suur osa sellest rahast pärineb riikidest, mida maksustaksid maailma vaeseimad, rahanäljaseimad riigid, kirjutab Washington Post.

OECD juht Angel Gurria on hinnanud, et arenevad riigid kaotavad maksude vältimisest kolm korda rohkem raha, kui nad arenguabi rahana saavad. Tax Justice Network on hinnanud, et see vahe on tegelikult lähem kümnekordsele.

Siin on tegu nõiaringiga. Maksutulu on üks majanduse tervise tugevamaid näitajaid. Paljudes arenevates riikides on maksude kogumine valitsuse jaoks kallis ja paljud inimesed, kes töötavad «mitteametlikus majanduses,» ei suuda neid tasuda nagunii. Seega tuleb palju maksutulust välisinvesteeringutelt ning äritehingutelt.

ActionAid sedastas oma 2013. aasta raportis, et peaaegu poole arenevatesse riikidesse tulevatest välisinvesteeringutest pärineb maksuparadiisidest.

Aastal 2007 tahtis telekommunikatsiooniettevõte Vodafone osta Indias tegutsevat Hong Kongi telekomettevõtet Hutchison Essar. Kuigi Hutchison Essar oli küll Indias tegutsev, ent registreeritud erinevatesse maksuparadiisidesse Mauriitiusel, Briti Neitsisaartel ja Kaimanisaartel. Vodafone ostis ettevõtte enda maksuparadiis Hollandis asuuva ettevõtte kaudu. Ühelgi neist piirkondadest pole kapitalimaksu ning India jäi ilma 2,2 miljardist dollarist, mille ta oleks saanud, kui ettevõtted poleks kasutanud maksuparadiise. See on peaaegu sama summa, mida India riik maksab laste koolitoidule.

ÜRO Aafrika majandusasjade komisjon hindab, et manner kaotab aastas 26-53 maksuvältimiste või muude sarnaste praktikate tõttu. Global Financial Integrity juhtivökonomist Matt Salomon hindab, et arenevatest riikidest on täiesti seaduslikult maksuparadiisidesse liikunud üle 0,9 triljoni euro.

Säärase raha kaotus destabiliseerib vaeseid riike ning on väljakutseks ka nende iseseisvusele. Enamikus madala sissetulekuga riikides on maksutulu alla 20 protsendi SKPst, sellal kui rikastes riikides on see üle 30. Ilma maksutuluta jäävad riigile halvemad valikud – näiteks teatud ringimustel arenguabi või kohalike ettevõtete ja inimeste arvelt varade kaevandamine. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles