Avies nuriseb MKM-i uue tähtaja üle

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuamet otsustas 1. aprillil peatada pankrotis kodumaise lennufirma Aviesi tegevusloa vähemalt kuueks kuuks.
Lennuamet otsustas 1. aprillil peatada pankrotis kodumaise lennufirma Aviesi tegevusloa vähemalt kuueks kuuks. Foto: Liis Treimann

Möödunud reedel peatas lennuamet seni Tallinna ja saarte vahel lennanud Aviesi lennuloa, põhjendades seda 47 likvideerimata puudusega. Nüüd on lennufirmale antud puuduste likvideerimise tähtajaks 11. aprilli, mida Avies peab põhjendamatult lühikeseks ajaks.

«Aktsiaselts Avies teeb käesoleval hetkel omalt poolt maksimaalse selleks, et taastada lennuettevõtja sertifikaadi kehtivus ning taastada saarte lennuliinide teenindamine avaliku teenindamise lepingu kohaselt,» sõnas seni pealinna ja saarte vahel lennanud Avies tänases pressiteates, juhtides samas aga tähelepanu sellele, et neile puuduste likvideerimiseks antud ajaraam on liiga lühike.

Aviesi esindajate sõnul andis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kolmapäeval, 6. aprillil ettevõttele lennuettevõtja sertifikaadi kehtivuse taastamiseks täiendava tähtajaks uue nädala esmaspäeva, 11. aprilli. Pärast nimetatud tähtaja möödumist ja kirjas nimetatud puuduste kõrvaldamata jätmist loeb MKM lennuliini Tallinn-Kärdla-Tallinn avaliku teenindamise lepingu ennetähtaegselt lõpetatuks arvates 12. aprillist.

Viidates sellele, et Tallinna-Kärdla-Tallinna ja Tallinna-Kurresaare-Tallinna avaliku teenindamise lepingud on oma olemuselt halduslepingud, mille muutmist ja lõpetamist reguleerib haldusmenetluse seaduse, mille järgi peab halduslepingute lõpetamisel arvestama seadustest tulenevaid nõudeid lepingute ülesütlemisele, peavad Aviesi esindajad neile täna antud tähtaga ebamõistlikuks. Nad pakuvad välja, et mõistlikuks täiendavaks tähtajaks võiks olla hoopis vähemalt kolm nädalat ehk siis 27. aprill.

Ka teeb Aviesi esindajatele jätkuvalt tuska asjaolu, et neil ei ole lubatud liinide teenindamist jätkata välja pakutud asendajaga. «Täiendavalt märgiti, et väidetavalt on lubamatu aktsiaseltsi Avies poolt pakutud teise lennuettevõtja liinile määramine,» nentisid lennufirma esindajad, kes on pakkunud välja võimaluse koheselt taastada mandri ja saartevaheline lennuühendus lennuettevõtja SkyTaxi SP kaasabil.

«Tegelikult kõiki riigihankemenetluses sõlmitud lepinguid on hankijal võimalik täita alltöövõtjate kaudu, mis ei ole käsitletav hankija vahetusena või lennuliinide avaliku teenindamise lepingu rikkumisena,» märkisid Aviesi esindajad.

Täna andis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium teada, et kuulutab tänase seisuga välja riigihanke saartele lennuliinide teenindaja leidmiseks. Hankel on oodatud osalema kõik pakkujad, kellel on kehtiv lennuettevõtja sertifikaat ning lennuettevõtja lennutegevuse luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles