Endise Vene päti äri Krimmis õitseb (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimm
Krimm Foto: SCANPIX

Jevgeni Dvoskin ütleb, et ta pole mingi ingel. Ta jutustab, et tunneb rahapesu saladusi. Peale maksupettuses süüdi jäämist saadeti ta USASt välja. Ning ta on olnud endise spiooni Aleksander Litvinenko mõrvas kahtlustatava mehe parem käsi. KGB järglase toetus aitas tal tõrjuda väljapressimise süüdistusi Moskvas.

Aga ta ütleb, et ükski neist asjadest ei ole seotud tema läbilöömisega Krimmi pankurina. Dvoskin avas Genbanki esimese kontori Krimmis kõigest paar nädalat peale ala hõivamist Venemaa poolt. Nüüdseks on pank oma 175 kontoriga suuruselt teine regioonis. Aasta alguses andsid ametivõimud pangale loa omakapitali suurendamiseks 17,5 miljoni euro võrra, et pank kasvuga sammu peaks. Prominentsusest annab märku seegi, et detsembris lisas USA Genkbank'i Krimmi territooriumil sanktsioonide all olevate ettevõtete nimistusse.

«Krimmis on võimalusi, mida mandril lihtsalt pole,» sõnas Dvoskin oma Simferopoli kontoris, mis on kaunistatud ortodokssete ikoonidega ja Vladimir Putini pildiga süüdatud küünla kohal. Tema huvi Krimmi vastu langes selle hõivamisega ühte aega puhtjuhuslikult.

Regulaatorid osutavad teistsuguse selgituse poole. Sellise, mis osutab Vene finantssüsteemi segastesse vetesse. Nad ütlevad, et Dvoskin on osa maa-alusest majandusest, mida õlitab must raha. Nad ütlevad, et Dvoskin elab rahapesu tõkestavate ametiasutustega sümbioosis.

Dvoskin eitab selles masinavärgis osalemist ning ütleb, et teda pole Venemaal iial üheski kuriteos süüdi mõistetud.

Ja ometi – kui 2014. aastal üritas Genbanki Krimmi laienemist takistada Venemaa keskpank, seisid nad silmitsi võimsate poliitiliste jõududega, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed. Keskpank on kuritegeliku taustaga pangajuhtide vastu võidelnud aastaid. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles