Kreekas kuhjuvad asüülitaotluste virnad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulased Moria laagris Kreekas protestivad Türki saatmise vastu.
Pagulased Moria laagris Kreekas protestivad Türki saatmise vastu. Foto: Petros Giannakouris / AP

Käesolevat nädalat iseloomustab järsult ägenenud varjupaigataotluste laekumine Kreekas – inimesed üritavad meeleheitlikult vältida Euroopa Liidu uue poliitika raames Türki tagasi saatmist.

Kui lõviosa avaldustest esitati saartel paiknevatest põgenikekeskustest, laekus palju avaldusi ka Skype’i teel «välitingimustest» mandril, ütlesid Financial Timesile Kreeka ametnikud.

Värskete avalduste tulv on ummistanud Kreeka niigi koormatud asüülisüsteemi ning ähvardab kiiluda kinni Euroopa Liidu diili rakendumise Türgiga.

Juba enne selle nädala algust oli Kreeka ametnike töölaudadele kuhjunud ligikaudu 4000 järge ootavat avaldust.

Varjupaigasüsteemi juht Maria Stavropoulou ütles eile, et iga taotluse töötlemiseks läheb vähemalt kaks nädalat.

«Asüülitaotlused on kõige keerukam osa kõikidest riiklikest protseduuridest,» sõnas Stavropoulou. «Lisage siia veel igasuguste erinevate keelte tõlkimine – ja siis läheb veelgi kauem.»

Samal ajal on meeleolud kinnipidamiskeskustes pingelised. Neil päevil on migrandid korduvalt politseinikega käsipidi kokku läinud.

Chiose saare põgenikelaagrist põgenes läinud nädalal sadu migrante. Eilse seisuga magasid nad jätkuvalt sadamas, lootuses mõne praamiga Ateenasse saada ja deporteerimisest pääseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles