Maksuparadiisid kui «kasulik hammasratas» globaalses masinavärgis

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca peakorter Panamas.
Mossack Fonseca peakorter Panamas. Foto: Arnulfo Franco / AP

Panama paberid on paljastanud maksuparadiiside rolli kasumite makusde eest varjamisel. Samal ajal ruttab nii mõnigi finantsist rõhutama, et nimetatud tööstusharu on tähtis hammasratas meie maailma kasvavalt globaalses kaubanduses ning investeeringutes.

Kuritarvituste kõrval, vahendab kaitsjaid Financial Times, on offshore fondid ja riiulifirmad võimaldanud rahvusvahelistel ettevõtetel ja isikutel tulla toime eri maksurežiimide tohuvabohuga, milles neil ujuda tuleb.

On olukordi, mille puhul paradiisid pakuvad lihtsalt stabiilsust kesk kasvavat ebakindlust. «Rahvusvaheliste finantsteenuste tööstus mängib globaalmajanduses elulist ja valdavalt positiivset rolli,» ütles rahvusvahelise konsultatsioonifirma deVere Group tegevjuht Nigel Green.

Greeniga nõustub Stephenson Harwoodi jõukuse struktureerimise ekspert James Quarmby, kes konstateerib: «Kõik on keeranud veidi üle võlli. Nad on läinud nõks liiga kaugele. Ärgem aga unustagem, et kui mõned ulakad inimesed on kasutanud offshore’i rahapesuks ja maksudest kõrvalehiilimiseks, et tähenda see sugugi, et kõik kasutavad offshore’i rahapesuks ja maksudest kõrvalehiilimiseks.»

Quarmby definitsiooni järgi on offshore-finantskeskused «õli rahvusvahelise kaubanduse [hammas]ratastel.»

Nõudlus offshore teenuste järele kasvab mühinal. Nagu rehkendas Boston Consulting Group, kasvas eraisikute offshore-keskustesse viidud vara 2014. aastal 7 protsendi jagu 11 triljonile dollarile.

Muu hulgas on vara paradiisi peitmise ajenditeks soov mitte saada röövitud ja tahtmatus vaadata pealt, kuidas valitsus su vara sundvõõrandab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles