India osariik keelustas täielikult alkoholi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi liigtarvitamise vastane meeleavaldus Indias.
Alkoholi liigtarvitamise vastane meeleavaldus Indias. Foto: NOAH SEELAM / AFP

Bihari osariik India põhjaosas kehtestas eile oma 99 miljonile elanikule kuiva seaduse, täites sellega valimislubaduse, mis tagas minister Nitish Kumarile kohalike naiste tugeva toetuse mullustel valimistel.

Tegemist on juba teise India osariigiga, mis arvestab rahva raevuga alkoholi liigtarbimise pärast ning müügile piirangud peale paneb, kirjutab Financial Times.

2014. aastal keelustas alkoholimüügi turismist sõltuv Kerala osariik, tehes erandi vaid viie tärni hotellidele ja paarisajale riigikauplusele. Osariigi valitsuse sõnutsi kehtib kuiv seadus kümme aastat.

Bihari osariigi keeld jõustus ag koheselt ning puudutab igat liiki alkoholi. Otsusega loobub osariik teadlikult ligikaudu 606 miljonist dollarist aktsiisitulust, mis teeb eelarvest umbes 15 protsenti.

Keeld ei laiene armeele, samuti lubatakse osariigis jätkata alkoholi tootmist.

Samm astuti keset suurte rahvusvaheliste alkoholitootjate nagu Diageo, Pernod Richardi ja Beam Suntory hoogsaid investeeringuid vallutamaks uut ja üüratut turgu.

India alkoholitarbimine on küll vaid 4,5 liitrit inimese peale – läänest tunduvalt vähem – kuid kahe viimase kümnendiga on tõusu tulnud 55 protsenti.

Analüütikud hoiatavad tootjaid, et indialaste kasvav toetus müügipiirangutele – eriti naiste seas, kelle abikaasad viinakuradile alla kipuvad vanduma – võib solkida ära suured võimalused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles