Ameeriklased kaotavad taas hoogsalt kodusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja Foridas Miamis, mille pank on omanikult ära võtnud.
Maja Foridas Miamis, mille pank on omanikult ära võtnud. Foto: SCANPIX

USAs võeti kolmandas kvartalis laenude katteks tagasi tunduvalt rohkem eluasemeid kui varem. Üha vähem leidub inimesi, kes kvalifitseeruks lepingute ümbertegemisele ja kuumaksete vähendamisele.

Asjade selline areng rõhutab paraku, et probleemid Ühendriikide eluasemeturul on visad taanduma – seda vaatamata prognoosidele taastumisest, mida mõned analüütikud aastalõpu lähenedes väljastama tõttasid.

Võrreldes teise kvartaliga tõusis tagasivõetavate kodude arv 31 protsendi, eelmise aasta kolmanda kvartaliga kõrvutades aga 3,7 protsendi jagu, teatasid USA regulaatorid.

Kokku on USAs sundmüügiprotsessis juba vähemalt 1,2 miljonit eluaset. Kui kõik need kodud tuleval aastal tagasi turule tulevad, ajavad nad analüütikute sõnutsi eluasemehinnad veelgi madalamale.

Ühtlasi avastasid regulaatorid, et kodude säilitamiseks mõeldud meetmeid nagu intressi- ja põhiosa maksete kärped rakendati mullusega võrreldes 17 protsenti vähem.

Kodulaenude taskukohasemaks muutmise programmi HAMP raames on novembrikuu seisuga muudetud 504 648 laenulepingu tingimusi.

Valitsuse eesmärk oli 3 miljonit.

Moody's Analyticsi peaanalüütiku Mark Zandi sõnutsi eelistavad laenuandjad omaenda tingimuste-muutmise-programme, mis aga reeglina pakuvad laenuvõtjaile väiksemaid kuumaksete vähendusi kui valitsuse omad.

Ning isegi siis, kui ameeriklased oma laenud muudetud saavad, satub väga suur protsent neist uuesti makseraskustesse.

Kongressi komisjoni hiljutisest raportist selgub, et 40 protsenti inimestest, kes HAMP raames oma laenutingimusi kergendavad, on järgneva viie aasta jooksul tõenäoliselt taas makseraskustes.

USA rahandusministeerium eraldas hiljuti laenuasutustele rohkem raha, et julgustada neid inimeste lepinguid suuremates kogustes üle vaatama.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles