Pfizer jättis ravimitööstuse suurima laienemisplaani katki

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pfizer on sunnitud Allergani üleostmisplaanist loobuma.
Pfizer on sunnitud Allergani üleostmisplaanist loobuma. Foto: RICHARD DREW/AP

Ameerika ravimiettevõte Pfizer on jätnud pooleli 160 miljardi dollarise Allergani ülevõtmistehingu, millega oleks ettevõttest saanud maailma suurim tegija ravimistööstuse vallas.

Tehingust loobumine läheb Pfizerile maksma 400 miljonit dollarit, vahendab Bloomberg tehingu tingimustega lähemalt kursis olevat allikat, kes soovis meedias jääda anonüümseks.

Seda olukorras, kus New Jersey's asuva peakontoriga Iiri päritolu Allergan nõustus möödunud aastal tehinguga, millega oleks New Yorgis registreeritud Pfizer saanud välismaise tegevusaadressi ning sellega ka madalama ettevõtte tulumaksu määra.

Pfizeri otsuse taga on USA presidendi Barack Obama administratsiooni esmaspäevane seadusemuudatus, mis teeb Pfizer-Allergani ühinemisele sarnased tehingud oodatust keerulisemaks. Tavaliselt on selliste ühinemiste tagajärg, et ettevõte viib ka oma maksud ülemere. Ka Pfizer-Allergani ühinemise järel oleks ettevõtte uueks asukohaks olnud Iirimaa.

USA rahandusministeerium selgitas esmaspäeval, et uute reeglite kohaselt ei tohi ettevõtted, mis on juba viimase kolme aasta jooksul ühinenud mõne ettevõttega, selle perioodi vältel uuesti ühineda. Allerganil jääb viimasesse kolme aastasse mitu sellist tehingut. Nii Pfizeri kui ka Allergani esindajad keeldusid seda kommenteerimast.

Kuigi Pfizeri ja Allergani tehing on nende uute reeglite valguses katki jäänud, on Pfizer asunud otsima viise, mis võimaldaks uutest reeglitest mööda minna, vahendasid tehinguga lähemalt kursis olevad allikad.

Juba möödunud aasta novembris, kui Pfizer ja Allergan andsid tehingust avalikult teada, järgnes sellele terve rea USA riigiametnike ning nii vabariiklaste kui demokraatide presidendikandidaatide kriitika.

Alates 1982. aastast, kui toimus esimene selline tehing, millele järgnes USA ettevõtte ümber paigutumine teise riiki, on 53 ettevõtet kasutanud võimalust viia oma maksud ülemere. Viimase kolme aasta jooksul on nende ettevõtete arv olnud 22.

Kuigi Pfizer on seni tehingut põhjendanud ettevõtte strateegiliste eesmärkidega, aitaks tegevusaadressi muutus pageda ravimiettevõttel USA 35-protsendisest maksumäärast, mis kehtib ettevõtte kogukäibele, hoolimata sellest, kus see teenitud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles