Vatikan valis rahapesus euronormid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI.
Paavst Benedictus XVI. Foto: SCANPIX

Vatikan on otsustanud paluda rahvusvaheliste regulaatorite õnnistust, kes on olnud tõrksad seda miniriiki normikuulekate maade nimekirjadesse kandma. Selleks luuakse paavsti käskkirja alusel rahapesuvastane amet.

Täna avaldamisele kuuluv dekreet ehk motu proprio sätestab, et Vatikan asub järgima Euroopa rahapesuvastaseid reegleid.

Korraldus puudutab kõiki Püha Tooli valitsusasutusi, kaasa arvatud Vatikani Pank ehk L'Istituto per le Opere di Religione (IOR).

Vatikani uus finantsinformatsiooni amet kehtestab «ebaseadusliku finantstegevuse ennetamise» reeglid ning liitub «rahapesu ja terrorismi finantseerimise vastu võitlejate ridadega», seisab Püha Tooli eilses pressiteates.

Vastloodud rahapesuvastase ametiasutuse töö ülevaatajaks saab kiriku vara ja rahastamise eest vastutav kardinal Attilio Nicora.

Vatikan ihkab endale kohta Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni ja Finantstegevuse Töörühma poolt koostatud nimekirjades, kus on üles loetletud rahvusvahelisi rahapesunorme järgivad jurisdiktsioonid.

Teadaanne tuleb kolm kuud pärast seda, kui Itaalia valitsus käivitas uurimise kahe Vatikani Panga tippametniku, pangapresidendi Ettore Gotti-Tedeschi ja tegevdirektori Paolo Cipriani suhtes, keda kahtlustati rahapesu-vastaste normide rikkumises.

Mõlemad mehed on oma süüd eitanud. Gotti-Tedeschi on öelnud, et juhtum sai alguse ühe Vatikani panga ja Itaalia panga Credito Artigiano vahelise rahaülekandega seotud «arusaamatusest».

Pärast seda, kui Itaalia keskpank väljendas muret kahe Vatikani poolt anonüümsetele adressaatidele tehtud rahaülekande üle, arreteerisid prokurörid IORi kontolt Credito Artigianos kokku 23 miljonit eurot. 

Oktoobris otsustas Itaalia kohus mitte rahuldada Vatikani apellatsioonikaebust ja palvet külmutatud summad vabastada.

«Motu proprio kujutab endast selgesõnalist kinnitust sellele, mida me kogu aeg oleme rõhutanud – nimelt seda, et Katoliku kirik soovib olla kaasatud nende riikide nimistusse, mis on pühendunud võitlusele terrorismi ja rahapesu vastu, ning et Katoliku kirikul ei ole mingeid plaane rahapesus osaleda,» ütles Financial Timesile IORi advokaat Vincenzo Scordamaglia.

«Itaalia ei saa kunagi enam öelda, et Püha Aujärg ei järgi reegleid. Meil on minevikus nii palju takistusi olnud... Kui see motu proprio oleks varem kohale jõudnud, poleks seda uurimist kunagi vaja olnud.»

Pankurite hinnangul on IORis, mis oma raamatupidamist ei avalikusta, ligikaudu 5 miljardi dollari väärtuses vara. Panka juhivad viis kardinali. Aktsionäre ei ole, kasumid antakse heategevuseks.

Käesolev motu proprio on 2005. aasta aprillis ametisse astunud paavst Benedictus XVI jaoks järjekorras seitsmes.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles