Loksa laevatehase uus omanik plaanib suuremat laienemist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loksa laevatehase töötajad
Loksa laevatehase töötajad Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Metallkonstruktsioone ja betoonelemente tootev Marsalis ostis Loksa laevatehase ning kolib oma senise tootmise Loksale ja alustab uue toodanguna raudbetoonelementide valmistamist.

Marsalis sõlmis Loksa laevatehase müügitehingu 16. märtsil, vahendab Ida-Harjumaa nädalaleht Sõnumitooja. Uued omanikud on Loksa tehases toimetanud ligi kuu aega, koos kohalike töötajatega alustati selle nädala esmaspäevast, kui hakati betoneerima tootmishoonete põrandaid.

Marsalis ostis nii tehase kinnistu kui ka mereni ulatuva kõrval-kinnistu, kus asub endine doki võimla, mis aastaid kuulus linnavalitsusele ja müüdi tehasele 2011. aastal. Marsalisele kuulub Loksal nüüd ligi 20 hektarit, kaugemas tulevikus on plaanis rajada mere äärde puhkekompleks.

Marsalis Metall OÜ juhatuse liige ja üks omanikke Erich Reimets ütles Sõnumitoojale, et ees on ümberehitused, tulevikus on kavas võtta tootmispindadena kasutusele kõik tehase territooriumil olevad hooned. Soov on käesoleva aasta lõpuks tsehhides tootmine käima panna. Ka tehase suure kontorimajaga on omad plaanid, kuid sellest veel ei räägiks.

2013. aastal alustas Marsalis Metall OÜ sildade tootmisüksusega ning tekkis vajadus suuremate tootmisruumide ja ülegabariidilise transpordi järele. 2015. aastal sai firma EAS-ilt suurinvesteeringu toetust. Reimets rääkis, et uue tehase ehitamiseks otsiti kohta, üks variant oli rajada tootmishoone Rae valda, kuid seal oleks ehitusloa saamiseks kulunud aasta või isegi kaks. Ettevõte ei saanud endale nii pikka ootamisaega lubada.

Lisaks olemasolevatele tootmis-suundadele alustab Loksal tegevust uus ettevõte Marsalis Element, mis hakkab tootma raudbetoonist elemente ja kaubabetooni. Sellesse ettevõttesse planeeritakse 2018. aastaks tööle võtta 110 inimest. Esialgu tuuakse betoon kohale Tallinnast, kuid mõne aja pärast on kavas avada oma betoonisõlm.

Loksa Laevatehas asutati 1905. aastal, ettevõtte tegeles laevaremondiga. 1986 valmis lihtritsehh, lihtrite tootmine lõpetati 1991. Loksa Laevatehase AS hakkas 1992 tootma laevaehitajatele tekiluuke. 1994. aastal sai tehase omanikuks Taani kontserni AP Moeller Group kuulunud laevaehitusfirma Odense Steel Shipyard Ltd.

Taanlased müüsid Loksa tehase 2009. aastal OÜ-le Loksa Invest, mis hiljem võttis taas nime Loksa Laevatehas. Suur koondamine oli 2010. aasta kevadel, töötajaid oli siis 530, alles jäi 130. 2014. aasta kevadeks oli tööle jäänud 40 inimest.

Loksa laevatehas pandi müüki möödunud aasta suvel, sadama eest küsiti Delfi Ärilehe andmetel 2,5 miljonit eurot. Hoonete ja kinnistute hind oli kuni 2,5 miljonit eurot, kontorihoone eest 300 000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles