Metsameeste mure: seadus lubab Eesti lagedaks raiuda (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets
Mets Foto: Rein Säinas/Valgamaalane

Keskkonnaministeeriumi selgitustööst hoolimata raiuvad erametsaomanikud ikka veel, et metsaseaduse muudatused on võetud ette selleks, et riigimetsas oleks võimalik rohkem lõigata soodsamalt kaubaks minevat okaspuupalki.

«Kui need punktid rakenduvad ja metsaseadus muutub liberaalsemaks, võiks teoreetiliselt kuni 80 protsenti kinnistu mahust kohe ära raiuda,» kommenteeris paarikümne suurema Eesti metsaomaniku hulka kuuluva OÜ Lignator Mets metsaülem Magnus Karukäpp metsaseaduse muutmise kavatsuste kümmet punkti, millest kaks puudutavad otseselt okaspuu raiet, vahendab Äripäev.

Tema sõnul on plaanitavad meetmed ühesuunalised, need on suunatud okaspuu raie suurendamisele eelkõige riigimetsas, pakkumata vastumeedet, mis okaspuu raiumist tasakaalustaks, näiteks lehtpuu puhul. 

Metsaseaduse muutmise kavatsuse üks koostaja, keskkonnaministeeriumi metsaosakonna peaspetsialist Taivo Denks rõhutas, et metsaseaduse muudatused ei ole suunatud okaspuu raie suurendamisele, vaid nende eesmärk on võimaldada rakendada põhjendatud metsakasvatuslikke võtteid.

«Viljakates kasvukohades kuusikute raievanuse alandamine ei ole suunatud raiemahu suurendamisele, vaid selleks, et seda osa kuusikutest oleks võimalik raiuda siis, kui on veel võimalik saada kvaliteetset puitu,» kinnitas ta.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Äripäevast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles