Dokumendid: Nordea on maksuparadiisides registreerinud oma klientidele varifirmasid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea pank.
Nordea pank. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud dokumentidest selgub, et Nordea finantskontsern on maksuparadiisides registreerinud oma klientidele varifirmasid, mille tegelikud omanikud on Põhja- ja Baltimaadest pärit jõukad eraisikud.

Soome rahvusringhäälingu Yle valduses olevate andmete järgi on Nordea Luxembourgi harukontor asustanud alates 2004. aastast kuni 2014. tuntud maksuparadiisides Panamas ja Briti Neitsisaartel oma klientidele ligi 400 firmat.

Lekkinud andmete kohaselt juhivad ettevõtteid tihtipeale advokaadibüroo reatöötajatest variisikud. Õigete omanike nimed ei ole avalikes registrites kättesaadavad. Dokumentidest on paljastunud, et firmade tegelikud omanikud on Põhja- ja Baltimaadest pärit jõukad eraisikud.

Eile õhtul 11,5 miljonit lekitatud dokumenti paljastavad, kuidas Mossack Fonseca on aidanud oma klientidel raha pesta, minna ümber sanktsioonidest ja maksudest. Ettevõtte sõnul on nad töötanud üle 40 aasta nii, ilma et neile oleks esitatud kriminaalsüüdistust.

Lekkinud andmete järgi on rahapesuga seotud ka 140 erinevat poliitikut. Osa neist on praegused riigipead, nagu näiteks Süüria president Bashar al-Assad ja Ukraina president Petro Porošenko.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles