WSJ: kuulsat filmi aktsiapetturist finantseeris kahtlane kapital

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo DiCaprio (keskel) aktsiärika Jordan Belfortina filmis «Wall Streeti hunt».
Leonardo DiCaprio (keskel) aktsiärika Jordan Belfortina filmis «Wall Streeti hunt». Foto: Mary Cybulski / AP

«Wall Streeti hunti», filmi rämpsaktsiate müügimehest, finantseeriti Malaisia riiklikust arengurahastust kõrvale hiivatud kapitaliga, kirjutab Wall Street Journal (WSJ).

Hoolimata peaosalist, Wall Streetil aktsiapettustega miljoneid kokku ajanud Jordan Belforti kehastanud esimese järgu staarist Leonardo DiCapriost ja mitte vähem kuulsast režissöörist Martin Scorsesest ei leidnud filmiidee Hollywoodis kuus aastat finantseerijaid. Investorid ei tahtnud panna raha riskantsesse R-kategooria projekti räpasest aktsiaärikast, kirjutab WSJ.

Abi saabus vähetuntud produktsioonifirmalt Red Granite Pictures, mis paigutas filmi tootmissse üle saja miljoni USA dollari. Red Granite'i juhatuse esimees on Riza Aziz, Malaisia peaministri Najib Razaki kasupoeg.

Mõned aastad tagasi asutas Razak fondi nimega 1Malaysia Development Bhd (1MDB), mille ülesanne oli riigi arengusse investeerida. Nüüd uurivad fondi tegevust mitme maa uurijad, sel on 11 miljardit dollarit võlgu ning ka Malaisias on tekkinud küsimusi, kuhu fondi raha õigupoolest läinud on. Näiteks Šveitsis on algatatud uurimine, kuhu on kadunud nelja miljardi dollari jagu 1MDB raha.

WSJ on varem kirjutanud, et vähemalt miljard dollarit on 1MDB-st välja liikunud kahe Abu Dhabi endise ametniku abil. Ülekanded pidid minema Abu Dhabis registreeritud riikliku ettevõtte Aabar kaudu, kuid jõudsid ilmselt hoopis samanimelisse firmasse, mis oli registreeritud Briti Neitsisaartel. Sealt jõudis 681 miljonit dollarit ringiga tagasi peaministri Razaki isiklikule kontole ning osa sellest aitas arvatavalt peaministri parteil 2013. aasta valimisi võita.

155 miljonit dollarit riiklikust arengusse investeerimise fondist on aga ajalehe andmeil liikunud Briti Neitsisaarte kaudu produktsioonifirmasse Red Granite. WSJ teatel on FBI algatanud raha päritolu selgitamiseks juurdluse ning on produktsioonifirma endised ja praegused töötajad küsitluseks välja kutsunud.

1MDB ja Malaisia peaministri esindajad ei andnud ajalehele kommentaare. Ka DiCaprio ja Scorsese esindajad ei kommenteerinud. Red Granite'i esindaja ütles, et pole mingit alust kahtlustada raha mustas päritolus ja et ettevõte teeb USA uurijatega täielikult koostööd.

Film «Wall Streeti hunt» teenis üle 400 miljoni kassatulu ja see esitati viiele Oscarile, sh parima filmi auhinnale. Filmi Malaisias ei ole näidatud, sest seal nõuti 90 kärpe tegemist, et film sobituks kohaliku kõlbluse ja moraali reeglitega.

Red Granite'i juht Aziz ning tema äripartnerid Christopher McFarland Kentuckyst ja malaislane Low Taek Jho on varem jõudnud tihti meediasse ekstravagantse rahakulutusega. Näiteks osteti miljoni dollari eest oma kontorit kaunistama 1927. aasta Fritz Langi filmi «Metropol» plakat ning omandati 0,6 miljoni eest 1955. aastal Marlon Brandole antud parima meesnäitleja Oscar, mis DiCapriole sünnipäevaks kingiti. 2011. aastal korraldati Cannes' filmifestivalil suurejooneline miljon dollarit maksnud rannapidu, kus esines Kanye West.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles