Tehnoloogiaeri: 20 asja, mis lähevad vanaduspuhkusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefoniga räägib Paris Hilton
Telefoniga räägib Paris Hilton Foto: SCANPIX

USA veebiväljaanne Huffington Post on koostanud nimekirja tegevustest, esemetest ja institutsioonidest, mis tehnoloogia arenguga viimase 10 aasta jooksul pole enam otseselt vajalikud või on muutunud ebapraktilisteks, mistõttu on teel ajaloo annaalidesse.

1. Reisibürood

Suur osa resijatest hangib ise piletid ja broneerib hotellikoha ilma reisibüroo abita. Sellist tegevust, mis on võtnud lausa buumi mõõtmed, toetavad paljud veebilehed, kust tarbijad leiavad hinnainfot ja teha broneeringuid. Nagu näiteks Kayak, Ebookers Orbitz, Travelocity ja Hipmunk.

2. Vahetegemine tööelul ja puhkeajal

Viis tööd teha on olemuslikult muutunud. Enam pole vaja olla töökohal ja isegi arvuti läheduses selleks, et oma tööasjad korras hoida. Mobiilsete vahenditega saab töökoha tegemistega olla ühenduses mitmel eri viisil.

3. Unustamine

Nagu kirjutas tänavu New York Times, tähendab internet unustamsie lõppu. Võrk talletab kõike ja ei unusta midagi. Digitaalne jälg jääb meilidest, SMSidest, telefonikõnedest, fotodest, kirjutatud kommentaaridest. Google`i tegevdirektor Eric Schmidt viskas teemakohase nalja, et täisealiseks saades peaksid iniemsed saama võimaluse nime vahetada, et eralduda enda kohta netis sisalduvast infost.

4. Videokassetid VCR ja VHS

No comments, vihje: DVD

5. Raamatupoed

Interneti võidukäik ja e-raamatute levik on teinud raskeks traditsiooniliste raamatupoodide käekäigu. Ilma teevad Amazoni-sarnased netikaubamajad.

6. Käekellad

Kõigil kaasaskantavatel elektroonilistel seadmetel on peal kell, seega pole aja teadmiseks vaja kella randmel kanda. Käekell võib jääda kasutusse stiilse aksessuaarina, mis näitab ka kandja staatust.

7. Kaardid

GPSi abil jõutakse soovitud paika aina sagedamini. Mobiilitsi kaarti kasutada saab samahästi metsamatkal kui restoranis. Kaart käes teejuhiseid küsiv turist on üha harvem vaatepilt. Isegi eksimine hakkab tunduma vanaaegsena.

8. Helistamine

Telefoniga pole vaja enam rääkida, kui ühendust saab pidada SMSide, meilide ja suhtlusvõrgustike kaudu.

9. Ajalehekuulutused

Asjade ostmise ja müümise, tutvumise ja mõnegi muu varem ajalehe kuulutusteküljel ilmunud rubriigi sisulist infot leiab odavamalt ja mugavamalt veebis.

10. Telefoniseks

Seksitööstus on liikunud internetti, kus pakub huvilistele palju võimalusi harrastada küberseksi.

11. Juhtmetega telefonid

Selliseid telefone leiab veel tööpaikades, kuid kodudes on need muutunud harvaks vaatepildiks.

12. Sissehelistamisega internetiühendus

Netiühendus telefonikaabli kaudu, mis pole püsiühenduses, on muutumas vanaaegseks sümbioosiks. Uuringute järgi kasutas sissehelistamist netikasutamisel kaks aastat tagasi kümnendik ameeriklastest. Kes aga tunneb puudust iseloomulikest ühenduse loomise helidest, saab kuulata neid Youtube'ist.

13. Entsüklopeediad

Millal kontrollisid viimati midagi entsüklopeediast? Mugavamalt ja kiiremini leiab infot näiteks Wikipeediast või mujalt netist.

14. CD-plaadid

Muusikapoest plaadi ostmise asemel saab muusikat internetist, nii raha eest kui tasuta.

15. Fotoaparaadid, mis pildistavad filmile

Pilte tehakse nüüd digikaameratega ja telefonidega

16. Telefoniraamatud ja aadressiraamatud

Kontaktandmeid leiab elektroonilistest võrgukanalitest. Ka sõprade kontaktandmeid säilitatakse digitaalsel kujul.

17. Töökoha postiriiul

Kui olete tähtis inimene, saadetakse teile aeg-ajalt ehk promonänni ja tootenäidiseid, kuid tööalast infot leiab nüüd meilipostkastis.

18. Faksimasinad

Aparaat, mis suudab telefoniliinis liikuvaid signaale muundada graafiliseks kujutiseks paberil, on tänu oma retrodisainile nägus ruumitäide kolikambris. Fakside kasutamisest on jäänud meelde paberi ummistumine rullide vahel ja mure, kas saadetud sõnumid ikka adressaadini jõuvad.

19. Kaablid

Okei, mõne lauaarvuti taga ikka näeb veel üsna palju hästi tolmukoguvaid toekaid juhtmeid, kui üldine suund on juhtmevaba ühiskonna suunas.

20. Käsitsikirjutatud kirjad

Kutseid, puhkusepostkaarte ja armastuskirju kohtab nüüd digitaalsete sõnumite vormis. Ka ilusast käekirjast on saamas üha suurem haruldus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles