Tööjõukulud Eestis on neli korda väiksemad kui Taanis (3)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlsbergi Kopenhaageni tehase töötaja.
Carlsbergi Kopenhaageni tehase töötaja. Foto: Pelle Rink / AP

Tööjõukulud Eestis olid mullu keskmiselt 10,4 eurot tunnis, pea neli korda väiksemad kui Euroopa Liidu kõige kallima tööjõuga liikmesriigis Taanis (41,3 eurot tunnis), avaldas Eurostat. Euroopa keskmisele (25 eurot tunnis) ja euroala keskmisele (29,5 eurot tunnis) jääb tööjõukulu Eestis alla vastavalt 2,5 ja kolm korda.

Kõige enam tõusis tööjõukulu aastaga euroliidus kolmas Balti riigis: Lätis 7,3, Leedus 5,6 ja Eestis 5,3 protsenti. Mitte-euroala riikidest kasvasid tööjõukulud enim Rumeenias (8,3 protsenti) ja Bulgaarias (seitse protsenti).

Küprosel kahanesid tööandja kulutused tööjõule ühe protsendi ja Itaalias pool protsenti.

Kogu ELi odavaim tööjõud on Bulgaarias (4,1 eurot tund) ja Rumeenias (viis eurot tund). Leedu on tööjõukuludelt ELis tagantpoolt kolmas, sealsed kulutused tööjõule on 6,8 eurot ehk kaks kolmandikku Eesti omadest.

Eestist on odavam tööjõud veel Lätis (7,1 eurot tunnis), Ungaris (7,3 eurot), Poolas (8,6 eurot), Horvaatias (9,6 eurot), Tšehhis (9,9 eurot) ja Slovakkias (10,1 eurot). Naabermaades Soomes ja Rootsis on tööjõukulud vastavalt 33 ja 37,4 eurot tunnis.

Euroopa Liidus keskmiselt läheb töötajate palgakuluks tööjõukuludest 76 protsenti, euroalal 74 protsenti. Eestis on mitte-palgaliste kulude osakaal tööjõukuludes 26,3 protsenti, seega palgakulu osakaal on väiksem kui euroala keskmine ehk 73,7 protsenti.

Lätis on mitte-palgakulud tööjõukuludest 20,1 protsenti, Leedus 27,8, Soomes 22,4 ja Rootsis 32,1 protsenti. Seega on palgakulu osakaal Eestis suurem kui Leedus ja Rootsis, aga väiksem kui Lätis ja Soomes.

ELi kalleima tööjõuga riigis Taanis ent on mitte-palgakulu osakaal tööjõukuludes vaid 13,9 protsenti.

Viimase 12 aastaga on tööjõukulud tõusnud Eesti ligi 2,5 korda. 2004. aastal olid tööjõukulud Eestis Eurostati andmeil 4,3 eurot tunnis.

Sektoriti on kalleim tööjõud Eestis ehituses (11,3 eurot tunnis), järgnevad teenindus (10,9 eurot) ja tööstus (10,4 eurot). Mitte-ärilistes sektorites, sh avalikus halduses olid tööjõukulud mullu 9,3 eurot tunnis.

Euroopa enim tööjõule maksvas riigis Taanis on seevastu kõrgeimad tööjõukulud teenindussektoris, järgnevad tööstus ja ehitus. Kogu ELis aga ulatusid tööjõukulud kõige kõrgemale mullu tööstuses, järgnesid teenindus ja ehitus.

Teenindussektor sisaldab ka jae- ja hulgimüüki, panku ja kindlustust, toitlustust ja majutust jms. Tööstussektoris sisladuvad mh energeetika ja kaevandamine.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles