Soomlased kaaluvad kuni 750 eurost kodanikupalka (4)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome valitsus kaalub vähese sissetulekuga tööealiste toetuste asendamist kodanikupalgaga. Pildil valitsusevastane meeleavaldus Helsingis mullu septembris.
Soome valitsus kaalub vähese sissetulekuga tööealiste toetuste asendamist kodanikupalgaga. Pildil valitsusevastane meeleavaldus Helsingis mullu septembris. Foto: Tairo Lutter

Soome kodanikupalga ideed kaalunud töörühma plaani kohaselt tuleks kodanikupalk rakendada osaliselt, sest üleüldisena on see Soomele liialt kallis. 550-750 eurone kodanikupalk peaks asendama suure osa praeguseid toetusi, nagu toimetulekutoetus, töötute päevaraha jms ning rakenduma aastatel 2017-2018.

Töörühm andis oma esialgsed uurimistulemused ja ettepanekud sotsiaalministrile Hanna Mäntyläle üle üleeile, vahendas Soome rahvusringhääling YLE. Valitsuskabinet asub neid nüüd kaaluma; seaduseelnõud on kavas algatada novembris.

Kodanikupalga kui esmatasandi toetusi asendava ühetaolise makse idee on üks Juha Sipilä valitsuse valitsusprogrammi tähtsamaid punkte. Eesmärk on muuta sotsiaalturvatoetused sellisteks, et need kannustaks inimest tööle asuma ning lihtsustada praegust keerulist toetuste süsteemi.

Töörühma ettepanek on katsetada kodanikupalka kõigepealt 25-63aastaste vähese sissetulekuga inimeste peal. Ettepanek on hõlmata katserühma justnimelt tööealised, et selgitada, kas kodanikupalk innustab inimesi senisest julgemalt pakutud töid vastu võtma.

Plaani kohaselt makstakse inimestele 550-750 euro suurust kodanikupalka, mis on maksuvaba ja asendab suure osa praegused sotsiaaltoetusi. Toetusesaajate keskmine kuus saadav tulu töörühma arvutuste kohaselt ei muutuks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles