Karm raport: lähiaastatel kaovad maailma pangandusest miljonid töökohad

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Citibank
Citibank Foto: SCANPIX

Maailma ühe suurima finantsettevõtte Citigroup äsja avalikustatud raporti järgi on aastaks 2025 pangatöötajate arv maailmas kahanenud finantstehnoloogia murdelise arengu tõttu 30 protsenti.

Raporti järgi kaob suurem osa töökohti pangandusest jaekontorite arvu kokkukuivamise tõttu. CITI hinnangul on harukontori töötajate ülesandeks tulevikus pigem klientide nõustamine ja konsulteerimine, mitte tehingud ja ülekanded.

Pangad saavad üha vähem kasu füüsilise kontorivõrgustiku omamisest, samas kui harukontorite ja nende töötajate ülalpidamine moodustab suuremate pankade jaekuludest umbes 65 protsenti. Suurem osa neist kulutustest on võimalik elimineerida protsesside automatiseerimise abil.

Võrreldes finantskriisi eelse ajaga on pangandustöötajate arv aastas ühtlase tempoga vähenenud (umbes 2 protsenti aastas ehk kriisieelse tippajaga võrreldes 11-13 protsenti). CITI usub, et aastatel 2015-2025 väheneb pangandustöötajate arv umbes 30 protsenti ehk töökohtade vähenemise keskmine tempo tõuseb 3 protsendile aastas, seda suuresti just tänu jaepanganduse automatiseerimisele.

Seejuures omab sektori töökohtadele vähenemisele oma mõju ka uute agressiivsete finantstehnoloogiaettevõtete esilekerkimine ning traditsiooniliste pankade vajadus suurendada kasumlikkust ajal, mil intressimäärad ja käibe kasv on pikema perioodi jooksul seisakus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles