Foxconn kauples Sharpi hinnast kõvasti alla

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sharpi peakorter Osakas.
Sharpi peakorter Osakas. Foto: AP / Scanpix

Hiina elektroonikaseadmete koostaja Foxconn ostab 66 protsenti Jaapani Sharpi aktsiatest 389 miljardi jeeniga (3,1 miljardi euroga), teatasid mõlemad ettevõtted täna. Tehingu hind on sada miljardit jeeni ehk 0,8 miljardit eurot madalam esialgselt kokku lepitust, sest Foxconn leidis Sharpi raamatupidamisest hulgaliselt varem deklareerimata võlgu.

Kuu aega tagasi otsustas Sharp kahe ostja, Foxconni ja Jaapani riikliku investeerimisfondi vahel valides Foxconni pakkumise kasuks. Hiljem teatas aga Foxconn, et tahab tehingu uuesti läbi vaadata, sest järelaudit Sharpis tõi lagedale hulgaliselt varem arvessevõtmata kohustusi.

Foxconn maksab 88 jeeni ühe Sharpi aktsia eest, mis on märgatavalt madalam turuhinnast: täna kauples Sharpi aktsia Tokio börsil 135 jeeni juures, ligi neli protsenti kõrgemal kui eile. Hiinlaste pakkumine on ka vaid murdosa sellest, mis nad olid nõus maksma neli aastat tagasi; toona lükkas Sharpi juhtkond tagasi Foxconni pakkumise 550 jeeni aktsia eest.

Sharp lõpetab finantsaasta 170 miljardi jeeni suuruse kahjumiga. Varem oli ettevõte prognoosinud kümne miljardi jeeni suurust kasumit.

Foxconn murrab Sharpi ostuga elektroonikaseadmete koostajast (muu hulgas paneb ettevõte kokku ka iPhone'sid) lõpptoodete müüjate sekka. 1912. aastal asutatud Sharp alustas Jaapanis 1925. aastal esimesena raadiote ja 1953. aastal telerite tootmist. Praegu on ettevõte maailma suuruselt kümnes teleritootja.

«On paljut, mida soovime saavutada, ning ma olen veendunud, et me suudame valla päästa Sharpi tõelise potentsiaali ja tõusta koos suurtesse kõrgustesse,» ütles Foxconni president Terry Gou pressiteate vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles