Maksuamet on vähendanud OÜ-tamist ligi poole miljoni euro võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: .

Maksu- ja tolliamet (MTA) on tegeliku töösuhte varjamise ehk OÜ-tamise teemadel viimase viie kuu jooksul nõustanud umbes 500 ettevõtet, mille tulemusena on riigile laekunud täiendavalt 455 000 eurot tööjõumakse.

«MTA analüüsi põhjal on paljud ettevõtted viimase viie kuu jooksul vormistanud ümber senised näilikud ettevõtete vahelised teenuslepingud töö- ja juhatuse liikme tasudeks,» ütles MTA avalike suhete osakonna juhataja Rainer Laurits BNSile.

Laurits tõi välja, et riigikohtu töösuhte varjamist puudutava otsuse järel on MTA suhelnud poole tuhande ettevõtjaga, kelle majandusnäitajaid ja teisi kriteeriumeid arvesse võttes pakkus amet võimaluse maksuasjad koos üle vaadata.

«Suur osa ettevõtted on ka oma maksuasjad ümber korraldanud ja maksuriskid maandanud ning väärivad selle eest tunnustust,» lisas Laurits.

Märtsi alguses alustas MTA tegeliku töösuhte varjamise teemadel ka esimese maksukontrolliga, et saada põhjalikumat kinnitust ettevõtte maksekäitumise ja tehingute korrektsuse kohta.

«Kontrolli alustamine tähendab juba maksumenetluse alustamist, millega on maksumaksja kohustatud meile informatsiooni ja vajalikke dokumente esitama. Lisaks vaatame kontrolli puhul ka varasemaid maksuperioode, veendumaks, et ettevõtte maksuasjad on olnud korras,» ütles Laurits.

MTA teatas möödunud aasta oktoobri keskel, et kavatseb lähiajal võtta ühendust niinimetatud OÜ-tamise kahtlusega ettevõtetega ja neid nõustada, kuidas oma tegevus seadustega kooskõlla viia; maksekäitumist mitte muutvate ettevõtete osas plaanis amet alustada maksukontrolli.

OÜ- tamine on näilik olukord ettevõtete vahelisest teenuse osutamisest, et vähendada või hoida kõrvale tööjõumaksude tasumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles