Mürgine vetikas kergitas punase kala hinda (1)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: Fish Pool

Punase kala sooduspakkumisi pole sel kevadel Eesti poodides eriti lootust näha. Mürgiste vetikate surmatud kasvandusekalade tõttu Tšiilis on tõusnud värske lõhe hind Oslo börsil viimaste aastate kõrgeimale tasemele ja kergitanud ligikaudu kolmandiku võrra ka hinda, millega Eesti jaeketid ja kalatöötlejad värsket kala sisse ostavad.

«Praegu on nõudlus suurem kui pakkumine ja Ameerika riigid vaatavad Norra poole, sest Tšiilist kala enam niipalju ei tule,» ütles suurima kodumaise kalatöötleja M.V.Wool ostujuht Meelis Vetevool.

Troopilise ilmastikunähtuse El Niño ja teiste tegurite koosmõjul hakkas möödunud aasta lõpul Tšiili avamere kalakasvanduste juures hoogsalt tõusma vee temperatuur, mis omakorda pani vohama mürgised vetikad. Riigi kalakasvandusagentuuri märtsis tehtud kokkuvõtte kohaselt mõjutas mürgiste vetikate vohamine 38 avamerekasvandust, kus kokku suri 23,8 miljonit kala.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles