Toiduainetööstusel jäi sel aastal oodatud kasv tulemata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduliidu Juhataja Sirje Potissep
Toiduliidu Juhataja Sirje Potissep Foto: Mihkel Maripuu

Toiduliidu Juhataja Sirje Potisepa sõnul ootas toiduainetööstus sellel aastal kodumaise tarbimise 5-10- protsendilist tõusu, kuid kasv on tänavu jäänud vaid 2 protsendi piiresse.

«Detsembri näitajaid ei ole vee tulnud, kuid loodame, et vähemalt jõulude ajal osteti eelmise aastaga võrreldes toidukaupu 3 protsendi võrra enam,» sõnas Potisepp.

Toiduained, mida on küll iga päev vaja, on Potisepa hinnangul tarbijate jaoks kokkuhoiukohaks. Esiteks otsivad inimesed soodsama hinnaga kaupu, teiseks on hakatud ka vähem tarbima.

«Toiduainetööstusele oli halb uudis loomulikult see, et pärast selle aasta saakide selgumist maailmas hakkasid sügisel  hinnad kiiresti kasvama. Kuna meie seotus maailmaturuga on tugev, ei pääsenud hinnatõusust ka Eesti. Samal ajal inimeste sissetulekud pigem vähenesid. Toit on kahtlemata üks koht, mille pealt kokku hoida. Enne tuleb ära maksta laenud, arved, maksud,» tõdes Potisepp.

«Eksport on aga ennekõike tänu piima- ja lihatööstusele eelmise aastaga võrreldes kasvanud 28 protsenti. Ekspordi kasv hoiab ettevõtted elus ja töös,» nentis toiduliidu juhataja.

Hea uudis on Potisepa sõnul see, et vaatamata rasketele oludele ei ole ettevõtted tootearendusest loobunud. «Kõik ettevõtted tegelevad sellega võimaluste piires. Hea meel on, et ettevõtted väärtustavad oma tarbijat ja püüavad toota tervislikku toitu,» ütles Potisepp. Toiduainete tootjad rõõmustavad Potisepa sõnul ka selle üle, et tarbijad eelistavad järjest enam kodumaist toitu.

Euro tulekuga toiduainetööstusel aga suuremat seost ei ole, kuna tegemist on vaid matemaatilise tehtega. See, mitu komakohta tuleb saatelehele kirja panna on kindlalt ette antud. Toiduliit ja mitmed liikmed on Potisepa sõnul liitunud kampaaniaga «euro hinda ei tõsta». Ühisraha kasutamine võib kasuks tulla aga suurematele eksportijatele.

«Järgmiselt aastalt loodan, et majanduse olukord paraneb ning töötus väheneb. Kui inimesel on kindel sissetulek, siis on neil ka suurem võimalus toiduainetele kulutada ja see kindlasti kergendaks tootjate elu. Tööalaselt seisab mul aga ees väga toimekas aasta, milleks on plaanitud erinevaid teavituskampaaniaid,» sõnas Potisepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles