11 miljardit naela ütleb, et nael kukub 1980ndate tasemeni (1)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo valuutakauplejad ametis.
Tokyo valuutakauplejad ametis. Foto: Yuya Shino / Reuters

Tänavuse aasta jooksul on spekulandid kulutanud 11 miljardit naela (13,9 miljardit eurot) panustamiseks naelsterlingi kukkumisele 1980ndate tasemeni, vahendab Bloomberg.

Sellise summa eest on ostetud optsioone, mis hakkavad kasumit tootma siis, kui nael kukub alla taseme 1,3502 dollarit naela eest. Kusjuures pooled optsioonidest on ostetud pärast 20. veebruari, mil Suurbritannia teatas Brexiti hääletuse kuupäeva.

Panustatud miljardid annavad ettekujutuse, mis on vaekausil, kui Ühendkuningriik kaalub väljumist maailma suurimalt ühisturult, mille osatähtsus riigi väliskaubanduses on ligi pool, märgib uudisteagentuur. Isegi kui praegu ei näita arvamusküsitlused kummalegi poolele selget edumaad, on paljas mõte Brexiti võimalikkusest kukutanud naela kurssi tänavu dollari suhtes enim.

«Naelas on riskipreemia, nii kursis kui ka volatiilsuses, kuid siiski on see üks neid sündmusi, mille puhul ei ole mingit võimalust arvata, kui suure ulatusega selle mõju saab olema,» ütles agentuurile JPMorgan Chase'i strateeg Paul Meggyesi. «Mõned investorid usuvad aga, et nael on kukkunud juba tasemeni, kus selle ostmine väärib riski.»

Naela kukkumine 4,5 protsendi võrra tasemeni 1,3502 dollarit naela eest oleks 1985. aasta madalaima taseme kordamine. Bloombergi optsioonipositsioonide arvutuste kohaselt on tõenäosus selle või veel madalama vahetuskursi saabumiseks Brexiti referendumi päeval 54 protsenti.

Kuid isegi see visioon võib olla veel liiga optimistlik. Seni kõige täpsemini naela kursi liikumisi ette näinud Hollandi panga ABN Amro makro-uuringute juht Nick Kounis märgib investoritele saadetud turuülevaates, et Suurbritannia lahkumine euroliidust võib olla väga «segane», misjärel võib nael hõlpsasti kukkuda tasemele 1,15 dollarit naela eest. Mizuho Banki riskifondide müügijuhi Neil Jonesi ennustus on, et nael kukub Brexiti järgselt tasemeni 1,2 dollarit naela eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles