Oktoobris kasvas oluliselt Eesti kaupade eksport Rootsi

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigid, kuhu Eesti veab enim oma kaupa, on Rootsi ja Soome. Pildil pisike soomlane ja rootslane Stockholmis.
Riigid, kuhu Eesti veab enim oma kaupa, on Rootsi ja Soome. Pildil pisike soomlane ja rootslane Stockholmis. Foto: Liis Treimann

Tänavu oktoobris kasvas kaupade eksport jooksevhindades 47 ja import 38 protsenti eelmise aasta oktoobriga võrreldes, enim veeti kaupa siit Rootsi.

Eksport Rootsi suurenes 2,2 korda, peamiselt elektrimasinate ja seadmete väljaveo suurenemise tõttu, teatas statistikaamet.

Võrreldes tänavu septembriga vähenes oktoobris nii kaupade eksport kui ka import ühe protsendi.

2010. aasta oktoobris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 13,1 miljardi krooni (840 miljoni euro) väärtuses ja imporditi Eestisse 13,3 miljardi krooni (850 miljoni euro) eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 0,2 miljardit krooni (10 miljonit eurot), mis oli üle nelja korra väiksem võrreldes 2009. aasta oktoobriga.

Ekspordi sihtriikide seas oli teist kuud järjest esikohal Rootsi (19 protsenti Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16 protsenti) ja Venemaa (10 protsenti). Võrreldes eelmise aasta oktoobriga suurenes eksport Rootsi 1,4 miljardit krooni (87 miljonit eurot).

Eksport suurenes oluliselt ka Soome ja Venemaale. Soome eksporditi kõige enam elektriseadmeid ja mööblit ning Venemaale elektriseadmeid, värve ja lakke.

Eestist eksporditi oktoobris enim masinaid ja seadmeid (neljandik Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (12 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11 protsenti). Masinaid ja seadmeid eksporditi ligi kaks korda rohkem kui eelmise aasta oktoobris. Oluliselt suurenes ka mineraalsete toodete (sh kütused ja elekter) (63 protsenti) ning transpordivahendite eksport (68 protsenti).

Peamised riigid, kust Eestisse oktoobris kaupu imporditi, olid Soome (15 protsenti Eesti koguimpordist), Saksamaa ja Rootsi (kumbki 12 protsenti). Kaupade sissevedu Rootsist suurenes 0,7 miljardit krooni (46 miljonit eurot) ehk 79 protsenti.

Oluliselt suurenes kaupade import ka Saksamaalt. Soomest imporditi peamiselt elektriseadmeid ning naftasaaduseid, Saksamaalt ja Rootsist sõidukeid, nende osi ning elektriseadmeid.

Oktoobris imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (28 protsenti Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (12 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11 protsenti). Võrreldes 2009. aasta oktoobriga kasvas masinate ja seadmete import ligi kaks korda.

Oluliselt suurenes ka metalli ja metalltoodete import (76 protsenti).

Balti riikides kasvas tänavu oktoobris Lätis kaupade eksport neljandiku ja Leedus 44 protsenti võrreldes eelmise aasta oktoobriga. Läti ja Leedu import kasvas vastavalt 28 ja 38 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles