Soome kaotas mullu streikidele üle saja tuhande tööpäeva (2)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute suur meeleavaldus Helsingis septembris.
Ametiühingute suur meeleavaldus Helsingis septembris. Foto: Tairo Lutter

Soome tööandjate keskliidu (Elinkeinoelämän Keskusliitto – EK) andmeil kaotas Soome mullu streikidele ja meeleavaldustele 105 000 tööpäeva.

Tööandjate hinnangul kasvas töövõitlustes kaotatud tööpäevade arv aastaga ligi kolm korda ning töövõitluses osalenud töötajate arv kaks korda.

EK arvutuste kohaselt läks üksi mullusügisene valitsuse kärpekava vastane ametiühingute suurmeeleavaldus Helsingis riigi majandusele maksma 80 miljonit eurot, vahendas rahvusringhääling YLE. Tööandjate keskliidu teatel tuleks kaaluda, kas mitte Saksa eeskujul keelustada poliitilist laadi tööseisakud.

Kokku toimus Soomes mullu 166 eri laadi töövõitlust, 23 võrra rohkem kui varasemal aastal. Streike oli neist 105, millest EK arvutuste kohaselt oli 60 ebaseaduslikud. Kokku on Soomes viimase kuue aasta jooksul olnud 604 ebaseaduslikku streiki, samas kui Rootsis on neid olnud kolm.

Seepärast peab EK Soomet «väga streigiõrnaks» riigiks. Eriti ärritavad tööandjaid tugistreigid, mis mõjutavad tihti ebaproportsionaalselt palju kõrvalseisjaid. Näiteks toob keskliit Soome lennundusametiühingu Ilmailualan Unioni streigi Norwegiani töötajate toetuseks, mis häirisid kümneid lende ja tuhandeid reisijaid.

Suurim Soome ametiühingute keskliit SAK vastas tööandjatele, et kokku kaotati töövõitluses mullu vaid 0,05 erasektori tööajast. SAKi analüütik Tapio Bergholm ütles YLE-le, et 1970ndatel kaotati karmimatel töövõitluse aastatel kogu 2,5 miljonit tööpäeva aastas ja lisas, et alla miljoni kadunud tööpäeva on üsna madal töövõitluseaasta.

Bergholm märkis samuti, et töövõitluses kogu riigis kaotatud tööpäevade arv on võrdne haigusepäevade arvuga väiksemas linnas. «On vägev liialdus, et nii nigelast töövõitlusest tehakse säärane suur number,» ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles